Популярний підсолоджувач запідозрили у руйнуванні ДНК

Вчені з Університету штату Північна Кароліна запідозрили, що популярний цукрозамінник сукралозу може руйнувати ДНК. Результати роботи опубліковані в Journal of Toxicology and Environmental Health. 

Команда провела серію експериментів in vitro, впливаючи на клітини кишечника людини сукралозою-6-ацетатом та сукралозою – поширеним підсолоджувачем. У ході випробувань відстежувалися біомаркери генотоксичності, тобто здатності руйнувати ДНК у клітинах.

Вони виявили, що обидві хімічні речовини викликають порушення цілісності епітелію, роблячи стінку кишечника більш проникною. Руйнівна дія відбувається у межах між клітинами. Це означає, що речовини, які зазвичай виводяться з організму, витікають із кишечника та всмоктуються у кровотік. Крім того, була виявлена підвищена активність у генах, пов’язаних з окислювальним стресом, запаленням та канцерогенністю.

Автори закликали переглянути безпеку та нормативний статус сукралози, оскільки з’являється все більше доказів того, що вона несе у собі значну небезпеку. Вони також рекомендували уникати продуктів, які містять сукралозу.

У березні 2023 року співробітники Інституту Френсіса Крика виявили, що високе споживання сукралози знижує активацію Т-клітин, тобто пригнічує імунну систему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-06-01