Вчені з Онкологічного дослідницького центру Фреда Хатчінсона (США) виявили зв’язок між ожирінням та хворобою Альцгеймера. Результати роботи опубліковані у журналі PLOS Biology.
В експерименті на плодовій мошці дрозофілі автори досліджували мозок комахи. У попередньому дослідженні команда показала, що дієта з високим вмістом цукру призводить до резистентності до інсуліну у периферичних органах мошок. Тепер увагу фахівців було зосереджено на гліальних клітинах, оскільки відомо, що дисфункція мікроглії викликає дегенерацію нервової системи.
Виявилося, що раціон харчування з високим вмістом цукру спричинив зниження рівня білка PI3k у гліальних клітинах, що викликано резистентністю до інсуліну. Крім того, у клітинах-аналозі людської мікроглії спостерігалися низькі рівні білка Draper, що демонструє порушення функції.
Подальші випробування показали, що штучне зниження рівня PI3k призводило до резистентності до інсуліну, так і до низьких рівнів Draper в гліальних клітинах дрозофіл.
Найважливішим відкриттям стало те, що після пошкодження нюхових нейронів аналоги мікроглії не могли видаляти клітинне сміття у піддослідних, які сиділи на дієті з високим вмістом цукру, тому що мали низькі показники Draper. Таким чином, споживання великої кількості цукру викликає резистентність до інсуліну в гліальних клітинах, порушуючи їхню здатність очищати клітинне сміття. Висновки дослідження можуть бути основою нових методів профілактики розвитку нейродегенеративних захворювань.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.