Протягом останнього тижня в Запоріжжі було зафіксовано два випадки захворювання на ботулізм, один із яких виявився смертельним, – повідомили в прес-службі Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб.
В першому випадку людина захворіла після вживання у їжу непатраного в’яленого ляща, придбаного в одному із супермаркетів Запоріжжя.
Щодо смертельного випадку, то епідеміологічне розслідування наразі триває.
Медики нагадали, що ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неправильно. Навіть консерви, в яких все гаразд із терміном придатності, за видом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який викликає хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Симптоми ботулізму
Порушення близького зору, поява двоїння в очах (диплопія), сильно виражена сухість в роті, важко говорити (голос стає гугнявим, тихим або пропадає), є ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. У той же час, симптоми можуть виникнути і раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4-х діб). Чим важче захворювання, тим коротший період інкубації.
Якщо у Вас з’явились симптоми ботулізму негйно звертайтесь до лікаря – інфекціоніста або викликайте швидку медичну допомогу.
Раніше повідомлялося, що на Дніпропетровщині після руйнування Каховської ГЕС розпочався мор риби.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.