Вчені Університету Тафтса створили стовбурові клітини тварин, що нескінченно діляться — новий механізм дозволить виробляти штучне м’ясо, щоб нагодувати мільйони людей. Результати роботи опубліковані у журналі ACS Synthetic Biology.
Звичайні стволові м’язові клітини, взяті у живих тварин, діляться максимум близько 50 разів, а потім старіють і гинуть. Це відбувається через зношування теломер – закінчень хромосом. Нова технологія дозволить виробляти більше м’яса, оскільки стволові клітини можуть ділитися набагато довше, а іноді й нескінченно.
Створення цих клітин відбувалося у два етапи. Фахівці сконструювали стовбурові клітини великої рогатої худоби таким чином, щоб вони постійно відновлювали свої тіломери. Потім вони відредагували клітини так, що вони стали виробляти безперервно білок, який стимулює важливу стадію поділу. Це суттєво прискорило процес формування клітин.
Однак поки що в розробці існують деякі недоліки. Так, наприклад, м’язові стовбурові клітини – це звичне м’ясо як стейка. Для перетворення клітин на повноцінний продукт потрібно як розподіл і зростання, а й дозрівання. Цю проблему планується вирішити у майбутніх дослідженнях.
Автори також додали, що клітини абсолютно безпечні для вживання: зберігання, приготування та перетравлення повністю зупиняє процес розмноження.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.