Команда фахівців Гарвардської школи охорони здоров’я імені Чана виявила, що вживання екологічно чистих продуктів збільшує тривалість життя на 25 відсотків. Висновки роботи будуть представлені на конференції NUTRITION 2023, яка пройде у Бостоні, короткий огляд наводить Medical Xpress.
Робота основа на попередніх дослідженнях, які виявили, що певні продукти можуть бути корисними як для здоров’я, так і навколишнього середовища (цілісні зерна, фрукти, некрохмалисті овочі, горіхи та ненасичені олії), а інші можуть завдавати шкоди (яйця, червоне та перероблене м’ясо).
Зокрема, дані показали, що рослинні продукти пов’язані з нижчим ризиком хронічних захворювань (хвороби серця, колоректальний рак, діабет та інсульт), а також із зменшенням впливу на навколишнє середовище, включаючи водо- та землекористування, забруднення та викиди парникових газів.
Наразі фахівці проаналізували дослідження, присвячені взаємозв’язку між різними групами продуктів харчування та наслідками для здоров’я на основі впливу на навколишнє середовище методів виробництва. Отриманий індекс зіставили з даними понад 100 тисяч учасників.
Результати показали, що у людей, які харчувалися найбільш екологічно чистими продуктами, тривалість життя в середньому була збільшена на 25 відсотків порівняно з випробуваними, які харчувалися найменш якісною їжею.
Крім того, ризик прожити більш коротке життя через захворювання на рак або серцево-судинні захворювання у таких добровольців був нижчим на 15 відсотків, через нейродегенеративні захворювання на 20 відсотків, а через респіраторні захворювання на 50 відсотків.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.