Polymers: з ананасових стебел створили упаковку для продуктів, що швидко псуються

ananas

Команда вчених з Університету Махідол розробила недорогий та екологічний метод виготовлення упаковки для харчових продуктів із крохмалю ананасових стебел. Результати роботи опубліковані у журналі Polymers. 

У зв’язку з проблемою використання пластмас, які завдають шкоди навколишньому середовищу через неможливість біологічного розкладання, фахівці шукають нових підходів, які могли б замінити пластик у побутових завданнях. Особлива увага приділяється матеріалам на основі крохмалю, наприклад, з кукурудзи та тапіоки.

Тепер автори представили новий спосіб виготовлення упаковок з альтернативних джерел крохмалю, який одержують із сільськогосподарських відходів. Цей метод пропонує розв’язання кризи пластикових відходів без шкоди для продовольчої безпеки.

У ході серії експериментів команда створила та протестувала плівки, виготовлені з ананасових відходів, як у чистому вигляді, так і у поєднанні з гліцерином для підвищення їх пластичності.

Випробування показали, що це плівки мали різну ступінь кристалічної структури, що надавало їм водостійкість. Крім того, нові матеріали мали здатність уповільнювати природний процес дозрівання бананів. Відкриття може мати значення для розробки технологій з продовження терміну зберігання продуктів, що швидко псуються.

2023-08-15