Лікар попередила про небезпечні для гіпертоніків продукти на новорічному столі

Соління, ковбаса та шампанське не рекомендуються людям із підвищеним артеріальним тиском, заявила лікар-невролог Катерина Дем’янівська. Вона перерахувала й інші звичні для новорічного столу продукти, які є небезпечними для гіпертоніків.

Дем’янівська попередила, що надлишок солі затримує рідину в організмі та провокує зростання артеріального тиску. Щоб не допустити цього, вона порадила відмовитися від маринованих овочів, при приготуванні страв використовувати мінімум солі, а для яскравості смаку додавати лимонний сік, яблучний або бальзамічний оцет, сухий часник або морську капусту. Також лікар рекомендувала якомога менше їсти ковбаси, в якій, крім надмірної кількості солі, міститься глутамат натрію, що знижує здатність нирок виводити рідину з організму.

Гіпертонікам доцільно відмовитися від солодких газованих напоїв та шампанського. Справа в тому, що солодкі напої додатково посилюють почуття спраги.

Дем’янівська зазначила, що шампанське протипоказане людям із гіпертонією ще й через вміст у ньому алкоголю, який спричиняє моментальне підвищення тиску. За словами невролога, цей ефект короткочасний, але здатний викликати гіпертонічний криз, тому в Новий рік вона порадила замінити ігристе сухе вино і пити не більше 300 мілілітрів на добу.

Нарешті, Дем’янівська попередила, що при підвищеному артеріальному тиску небезпечно їсти їжу, багату на тваринні жири, оскільки такі страви підвищують рівень холестерину та ризик розвитку атеросклерозу. Щоб мінімізувати шкоду здоров’ю, вона запропонувала замінити тваринні жири на рослинні.

2023-12-28