Основні класичні сорти винограду, які є головним компонентом шампанського — шардоне, піно нуар і піноменье — можуть зникнути через кліматичні проблеми. Про існування такої загрози заявили фахівці стартапу ClimateAi, їх слова наводить CNN.
Під загрозою, за словами фахівців, опинилися сотні сортів винограду. Причина криється у глобальному потеплінні, яке не сприяє створенню відповідних умов для визрівання виноградної лози. Щоб шампанське мало освіжаючий смак та потрібний ступінь кислотності, ночі мають бути прохолодними, пояснили вони.
Кліматична криза останніми роками торкається найбільших виноробних регіонів, у тому числі Шампань, найпівнічнішої області Франції. Виноробам необхідно буде шукати якийсь вихід із ситуації, заявив віце-президент з операцій та стратегії ClimateAi Вілл Клеттер. Можливим варіантом він назвав розміщення виноградників у нових регіонах.
Раніше стало відомо, що глобальне потепління може змінити смак шампанського. Якщо на виноград впливають надмірно сильні ультрафіолетові промені, він одержує опік, схожий на людський, пояснили представники мережі винних магазинів Grape Britannia. У компанії LVMH заявили, що відчули вплив кліматичних змін і розпочали розробку заходів адаптації.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.