Правильне харчування грає одну із важливих ролей у профілактиці раку, розповіла онколог Єлизавета Васильєва.
Насамперед Васильєва закликала їсти продукти з правильним білком: яловичину, птицю та рибу. Від свинини та баранини краще відмовитися, оскільки надлишок жирів у раціоні може спровокувати мутації здорових клітин шлунка та кишечника.
Лікарка назвала ідеальним білковим сніданком сир з йогуртом і яєчню з овочами зеленню. Вона пояснила, що ці продукти багаті на амінокислоти і легко засвоюються.
Жири омега-3, які містяться в морській рибі, горіхах та рослинних оліях, також знижують ризик розвитку раку, продовжила онколог. Вони, за її словами, допомагають контролювати рівень холестерину, покращують обмін речовин та захищають клітини від ушкодження.
Читайте також: Онколог: втома, зміна ваги та болю можуть бути ознаками раку
Рослинна клітковина із цільнозернових продуктів (бурий рис, овес, макарони та хліб із борошна грубого помелу), зелених овочів, теж корисна для здоров’я.
“Включаючи їх до раціону, ви як мінімум покращуєте травлення, як максимум – захищаєте кишечник від утворення пухлин”, – пояснила лікар.
Також для мінімізації ризику утворення пухлин Васильєва порадила їсти хрестоцвіті овочі та цитрусові, наприклад, броколі та грейпфрут. Вживання брокколі двічі-тричі на тиждень корисне для серцево-судинної та травної систем, до того ж цей овоч нейтралізує небезпечні канцерогени.
Раніше онколог Андрій Пилєв назвав способи повернутись до нормального життя після лікування раку. За його словами, під час та після терапії раку пацієнту може знадобитися допомога психолога, щоб він легше прийняв хворобу та адаптувався до діагнозу.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.