Салат з копченою куркою – калорійність і харчова цінність

Салат з копченою куркою – дуже популярне блюдо, яке подають як на кожен день, так і в особливих випадках. Салат з копченою куркою – блюдо, яке подається як щодня, так і в особливих випадках. Це блюдо не тільки смачно, але і виглядає чудово. Але чи можна назвати таку їжу  корисною? Як зробити салат з копченою куркою дієтичним?

Чому салат з копченою куркою популярний?

Салат з копченою куркою – грудкою або стегенцем – ідеальне блюдо для обіду, полуденка, вечері, а також вечірки. Він швидко готується, а виглядає та смакує винятково. Його можна готувати на основі і з додаванням багатьох різних продуктів: салатів, макаронів, рису, овочів і фруктів.

Копчена курка, хоча і має характерний, сильний смак, є універсальним продуктом. Цей інгредієнт також чудово підходить для використовування в салатах. Оскільки копчена ніжка або філе чудово смакує з багатьма продуктами і в різноманітних кулінарних конфігураціях, кількість рецептів салатів, які можна знайти в кулінарних книгах і в Інтернеті, справді вражає, наприклад салати з куркою від Євгена Клопотенка.

Які салати популярні? Це наприклад:

  • салат з копченою куркою і ананасами,
  • салат з копченою куркою і рисом,
  • салати з копченою куркою і класичною пастою,
  • салат з копченою куркою і рисовою локшиною,
  • салат з копченою куркою і яйцем,
  • салат з копченою курячою грудкою, салат з копченою курячою ніжкою,
  • салат з копченою куркою і цибулею-пореєм,
  • салат з копченою куркою і селерою,
  • салат з копченою куркою, яйцем і кукурудзою,
  • салат з копченою куркою в гірчичному соусі.

Харчова цінність копченої курки

Куряче м’ясо містить вітаміни групи В, вітамін А, вітамін С і К, вітамін Е і РР, а також холін. Також це джерело мікро- і макроелементів, необхідних для правильного розвитку і функціонування організму. Курка багата на кальцій, цинк, калій, натрій, магній, марганець, селен, мідь, залізо, фтор, сірку, йод, хром і фосфор.

Калорійність копченої курки без шкіри залежить від того, яка частина птиці піддавалася такому виду обробки. Більш дієтичною частиною, ніж стегенце, є куряча грудка. Крім того, копчену курку слід їсти без шкіри, оскільки в ній міститься велика кількість шкідливих для організму жирів. Вживаючи копченості, варто пам’ятати, що курка, куплена в магазинах або супермаркетах, зазвичай сильно посолена і приправлена ​​спеціями.

Калорійність його шкірки становить приблизно 184 ккал на 100 грам (залежить від кількості жиру і підшкірного жиру в продукті).

Вважається, що копчена курка на 100 г порції забезпечує 18 г білка і 6 г жиру. Його енергетична цінність становить 190 ккал. Копчена грудка – 120 ккал на 100 г, ніжка – 166 ккал на 100 г, а крила – 206 ккал на 100 г.

Калорійність і харчова цінність салату з копченої курки

Харчова і енергетична цінність салату з копченою куркою залежить від використовуваних інгредієнтів: рису, макаронів, овочів, фруктів, сиру або горіхів, а також від доданої частини курки і кількості м’яса. Також важливий соус, який додається до страви. Не кожному складу підійде салат з копченою куркою.

Щоб приготувати дієтичний салат з копченою куркою, варто використовувати курячу грудку без шкіри і подати її з овочами і легким соусом. Краще уникати стегон зі шкіркою, які подаються з білою пастою, а також жирних сирів і густих майонезних і вершкових соусів.

Чи корисний салат з копченої курки?

Салат з копченою куркою смачний, поживний і в цілому корисний, але варто пам’ятати про специфіку копченого м’яса. Цей продукт слід вживати помірковано, нечасто і в обмежених кількостях. У процесі копчення використовується дим, який утворюється в результаті термічного розкладання різних порід дерев (традиційний спосіб копчення), і так звані коптильні препарати, які отримують із смолистої фази конденсату диму шляхом дистиляції або екстракції. Це впливає не тільки на смак, але і на якість м’яса.

Дим містить різні небажані та небезпечні речовини. До них відносяться, наприклад, поліциклічні ароматичні вуглеводні (PAHs, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), які є висококанцерогенними речовинами, які утворюються в процесі копчення та залежать від температури, а також від якості диму (аерозоль, що утворюється в результаті змішування газоподібних рідкі та подрібнені тверді продукти згоряння деревини з повітрям).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-11-25