Захворюваність на рак товстого кишечника в когорті молодих людей зростає з швидкістю, що лякає. Вчені вважають, що покращити ситуацію може зміна навичок харчування.
Близько 20% діагностованих випадків раку товстої кишки припадає на людей віком до 54 років — це майже вдвічі більше, ніж три десятиліття тому. Але люди можуть знизити ризик виникнення злоякісної хвороби, якщо збільшать споживання клітковини і будуть їсти більше здорової їжі, такі дані дослідників з британського Університету Фліндерса.
«Ми виявили безліч прямих зв’язків між неправильним харчуванням та раком травної системи, – розповідає Йоханнес Мелаку, старший науковий співробітник, епідеміолог-дієтолог з Інституту медичних досліджень Фліндерса.
Ми виявили, що дієта з високим вмістом корисних жирів та овочів при обмеженні споживання цукру та алкоголю може потенційно знизити ризик раку кишечника та інших видів раку».
Люди, які їли більше клітковини у супроводі ненасичених жирних кислот, мали на 15% нижчий ризик раку товстої кишки.
- Читайте також: Онколог: втома, зміна ваги та болю можуть бути ознаками раку
“Ми дійшли висновку, що продукти з високим вмістом клітковини, тобто фрукти та овочі, сприяють розвитку корисних кишкових бактерій, які можуть зменшити запалення, – продовжив Мелаку. – Невід’ємною частиною раціону кожної людини повинні стати клітковина та корисні жири”.
Більш ранні дані полягають у тому, що 14-відсоткове збільшення ризику раку товстої кишки було пов’язане з нездоровою дієтою з великою кількістю червоного та обробленого м’яса, алкоголю, рафінованих вуглеводів та солодких напоїв.
І 17-відсоткове зниження ризику раку товстої кишки пов’язане з великим споживанням фруктів, цільного зерна, бобових, овочів, молока та молочних продуктів.
«Наші результати багатообіцяючі, але необхідно продовжувати дослідження з акцентом на харчуванні — у клінічних умовах, з використанням харчових біомаркерів, щоб краще зрозуміти зв’язок між дієтою та раком шлунково-кишкового тракту, — впевнена Емі Рейнольдс, клінічний епідеміолог та доцент Університету Фліндерса, потрібно зрозуміти, як різні моделі харчування можуть впливати на ризик розвитку раку травної системи».
Рак ШКТ – рак стравоходу, шлунка, підшлункової залози, тонкої кишки, товстої кишки, прямої кишки та анального каналу – є причиною одного з чотирьох випадків раку та одного з трьох випадків смерті від раку у всьому світі.
“У міру зростання поінформованості про рак кишечника наше дослідження служить своєчасним нагадуванням про силу харчування у профілактиці захворювань, – робить висновок Мелаку. – Дотримуючись здорового харчування, ми можемо зробити запобіжні кроки для збереження здоров’я”.





