Бактерії в йогурті запобігли розвитку психічних розладів

Команда фахівців з медичної школи при Університеті Вірджинії (США) виявила, що бактерії, що містяться в ферментованих продуктах та йогурті, можуть запобігти розвитку психічних хвороб, включаючи депресію та тривожний розлад. Результати дослідження опубліковані в журналі Brain, Behavior та Immunity. 

Відомо, що порушення у мікробіоті кишечника, спричинені хворобою, неправильним харчуванням або іншими причинами, сприяють розвитку багатьох захворювань.

Основні проблеми роботи з кишковими бактеріями полягають у тому, що їх величезна кількість, тому визначити, що роблять конкретні бактерії, а також їхня взаємодія з іншими мікроорганізмами, дуже складно.

У цьому дослідженні автори зосередилися на лактобацилах. Раніше вдалося показати, що ці бактерії здатні обернути депресію у лабораторних мишей. Тепер фахівці вирішили дізнатися про точний механізм цього явища. Для цього вони розглянули два штами Lactobacillus та шість інших штамів бактерій.

Виявилося, що лактобацили сімейства Lactobaccillacea підтримують рівень імунного медіатора гамма-інтерферону, який регулює реакцію організму на стрес і допомагає запобігти депресії.

На основі отриманої інформації вчені хочуть розробити нові способи профілактики та лікування депресії та інших психічних розладів, у яких задіяні лактобацили.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-12-01