BMJ: вживання багатих омега-3 морепродуктів знизило ризик хронічних хвороб нирок

ribiy_zhir_omega3

Група фахівців з Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа та Університету Нового Південного Уельсу вивчила зв’язок прийому омега-3 жирних кислот та функції нирок. Виявилося, що ця сполука у складі морепродуктів здатна скоротити ризик хронічних захворювань нирок і підтримувати їхню працездатність. Результати роботи наводяться у статті у журналі BMJ. 

Попередні дослідження на тваринах показали, що поліненасичені жирні кислоти омега-3 можуть благотворно впливати на функцію нирок, але дослідження цих ефектів на людях були досить обмеженими, а також заснованими переважно на опитуваннях про дієту.

Новий метааналіз полягав у вивченні даних 19 досліджень, проведених у 12 країнах до травня 2020 року, які включали майже п’ять тисяч учасників. Автори розглянули рівні біомаркерів омега-3, що включали в себе ейкозапентаєнову, докозагексаєнову, докозапентаєнову та альфа-ліноленову кислоти (АЛК). Основними харчовими джерелами цих речовин є морепродукти, тоді як АЛК міститься в рослинах (горіхах, насінні та листових зелених овочах).

Вчені дійшли висновку, що більш високі рівні жирних кислот омега-3, що містяться в морепродуктах, пов’язані зі скороченням ризику хронічних захворювань нирок та повільнішим зниженням їхньої функції. Причому подібні ефекти досягалися тільки при вживанні морепродуктів, рослинна їжа, багата на омега-3, не давала такого захисту.

У процесі піддослідних розділили за рівнем омега-3 жирних кислот їх організмі. Група з найвищими показниками мала на 13 відсотків менше ймовірності виявити у себе хронічні захворювання нирок, порівняно з учасниками, які мали найнижчий рівень сполуки.

При цьому фахівці наголошують, що відмінності в методології наукових праць могли вплинути на отримані результати, тому планують провести додаткові рандомізовані контрольовані дослідження.

2023-01-21