Різке скорочення вуглеводів у спробах схуднути веде до набору ваги. Про це попередила лікар-ендокринолог.
«Організм людини критично потребує вуглеводів. При їх розщепленні ми отримуємо енергію, необхідну активного життя. Найпопулярніші джерела – хліб, крупи, молочні продукти, крохмальні овочі, фрукти, макарони, солодощі. Хоча солодощі, звичайно, не найкраще джерело, нехай і найшвидше. Друге джерело вуглеводів — внутрішнє, наша печінка», — пояснила лікарка.
Ендокринолог назвала печінку людини «справжньою хімічною фабрикою», а також ключовим органом, який бере участь у метаболізмі. Експерт пояснила, що печінка синтезує вуглеводи у вигляді глікогену.
“І коли люди їдять рідко і мало, але при цьому не відчувають голоду, це означає, що їхня потреба в енергії змушена забезпечувати печінку, і оптимальна концентрація глюкози в крові в період голодування підтримується саме за рахунок роботи печінки”, – заявила фахівець.
- Читайте також: Деяких людей застерегли від вживання хурми
Однак у нормі печінка має забезпечувати надходження вуглеводів уночі, коли енергія не приходить разом із їжею. Щоразу, виробляючи вуглеводи вдень, печінка працює на зношування та виконує зайву роботу, розповіла лікарка. Зайві вироблені вуглеводи, не витрачені на психофізичне навантаження, залишаються в організмі у вигляді жиру. Так у людини з’являється зайва вага та захворювання травної системи, застерегла ендокринолог.
Оптимально, за словами лікаря, харчуватися п’ять разів на день. Зокрема, снідати потрібно протягом півгодини після пробудження. Перерви між їжею повинні бути не менше трьох, а й не більше п’яти годин. Оптимальні перерви між їдою — три-чотири години, заявила лікарка.
При цьому Дементьєва звернула увагу, що в кожному прийомі їжі вуглеводи повинні бути обов’язково, хоча б у мінімальному обсязі. Єдині люди, яким вони протипоказані, — хворі на епілепсію, які погано відповідають на лікарську терапію.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.