Ендокринолог попередила, що жирна їжа може посилювати тривожність

Жирна їжа може посилювати тривожність, попередила ендокринолог. 

За словами лікаря, багато хто звикли думати, що жирна їжа тільки провокує появу зайвої ваги, проте надмірне споживання насичених жирів руйнує кишкові бактерії і навіть впливає на поведінку, що негативно позначається на мозку, посилюючи тривогу.

Фахівець зазначила, що вчені, які проводили експеримент на щурах, з’ясували, що хворий мікробіом руйнує слизову оболонку кишечника, через що бактерії легко проникають у кров і через блукаючий нерв зв’язуються з мозком.

Читайте також: Ендокринолог: допустимо вживати до п’яти невеликих мандаринів на день

У той же час лікар зазначила, що жири корисні при збалансованому харчуванні. Особливо цінні жири містяться в рибі, оливковій олії, горіхах та насінні. При їх вживанні мозок працює активніше, а хронічне запалення в організмі знижується.

«Нестача жиру в організмі так само погана, як і надлишок. Підвищується ризик раптової смерті, остеопорозу та інших хвороб. Так що просто стежте, щоб на вашій тарілці завжди було приблизно порівну жирів, білків і вуглеводів. Останніх у раціоні може бути відсотків на 10 більше, ніж решту», — порадила лікарка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-07-06