Багато новорічних традицій пов’язані з вживанням алкоголю. Під бій курантів навіть переконані зожники не заперечують проти келиха ігристого вина. Щоправда, часто одним келихом справа не обмежується, і перша ніч на рік перетворюється на випробування організму на міцність. У хід йдуть вино, горілка, віскі, коньяк, коктейлі та інші спиртовмісні напої. У кращому разі негативні наслідки від таких ливань відчуватимуться один день, у найгіршому — зіпсують новорічні канікули. Як і що пити, щоби втрати для здоров’я були мінімальними, «Запорізькі Вісті» з’ясували в експертів.
Як пити без шкоди здоров’ю?
Пити без шкоди здоров’ю неможливо. Це офіційна позиція Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сформульована у січні 2023 року. До цього вважалося, що у невеликих кількостях пити алкоголь можна і навіть корисно. Наприклад, багато досліджень виявляли користь червоного вина для серцево-судинної системи. Тепер ці висновки поставили під сумнів, а будь-яку дозу спиртного стали розглядати як потенційно шкідливу.
Як розповів лікар-терапевт ступінь цієї шкоди можна контролювати: той, хто п’є трохи і лише у свята, завдає собі меншої шкоди, ніж той, хто випиває часто та багато. Таким чином, каже лікар, не можна говорити про те, що якийсь алкоголь можна назвати корисним або нешкідливим. Однак спробувати вибрати найменш руйнівний для організму напій все-таки можна.
ВООЗ рекомендує чоловікам випивати не більше 30 грамів чистого алкоголю на день. Стільки міститься у 200-300 мілілітрах вина. Жінкам – не більше 20 грамів. Це 100-200 мілілітрів вина.
Який алкоголь найменше шкодить здоров’ю?
Найочевидніший ризик вживання алкоголю — це травми, що виникають через погіршення координації рухів та швидкість реакцій. Крім того, навіть помірне вживання спиртного провокує щонайменше сім видів раку. Але якщо рак та травми бувають далеко не у всіх, хто випиває, то інтоксикація від алкоголю неминуча для кожного. Навіть ковток спиртного збільшує навантаження на печінку та нирки, шкодить здоров’ю серця та нервової системи. Існує кілька факторів, які посилюють таку реакцію:
- калорійність;
- високий вміст цукру;
- наявність консервантів, барвників та інших штучних інгредієнтів.
Лікар-гастроентеролог пояснила, що найменше шкоди організму завдають несолодкі алкогольні напої. Вона пояснила, що цукор посилює симптоми похмілля, підвищує навантаження на печінку та збільшує калорійність. Крім того, він маскує неприємний смак спирту, через що можна випити більше і сильніше отруїти організм.
7 кілокалорій міститься у кожному грамі чистого алкоголю
Крім цього, на думку фахівців, якщо людина таки має намір випити спиртне, потрібно постаратися вибрати алкоголь, який містить лише натуральні інгредієнти.
«Краще вибирати напої з мінімальною кількістю добавок, стабілізаторів та штучних ароматизаторів. Натуральні інгредієнти безпечніші», — пояснила лікарка.
За словами медиків, найкраще цим вимогам відповідає горілка: вона, на відміну від віскі, лікерів та ковзана, не містить барвників та добавок, у ній майже відсутні калорії та зовсім немає цукру. Однак це дуже міцний напій, тому назвати його нешкідливим не можна. Більше підходящими варіантами для новорічного столу лікар назвав неміцне вино або шампанське.
У рейтингу шкідливості горілка знаходиться на останньому місці
Американський дієтолог Сірена Пун вважає, що серед усіх вин найкорисніше червоне сухе. За її словами, у ньому містяться антиоксиданти, які допомагають запобігати захворюванням серця та судин. Проте фахівець наголошує, що пити вино лише заради цих речовин не потрібно. Їх легко можна отримати і без алкоголю, наприклад, з’ївши червоний виноград.
- Читайте також: Лікар розповіла про спосіб уникнути похмілля
Який алкоголь найшкідливіший?
Рекордсменом з руйнівної дії на організм фахівці називають коктейль з енергетиків із будь-яким алкоголем. За його словами, кофеїн, який міститься в енергетичних напоях, посилює дію етанолу, але при цьому бадьорить і створює ілюзію тверезості. Таким чином, людина не контролює кількість випитого та може легко отримати передозування.
“Крім того, поєднання кави та алкоголю дає сильне навантаження на організм і особливо на серцево-судинну систему”, – зазначив лікар.
Лікарі порадили загалом не захоплюватися коктейлями. Наприклад, газовані напої в поєднанні з алкоголем збільшують швидкість всмоктування етанолу і посилюють токсичну дію на організм.
Коктейль з пива та горілки, відомий як йорж – вірний спосіб нашкодити здоров’ю.
Небезпечними будуть і напої, в яких вино змішують із горілкою, віскі та іншими міцними напоями. Вона пояснила, що така суміш викликає сильний головний біль та дискомфорт у шлунку.
Який алкоголь не дає похмілля?
Похмілля викликає будь-який алкогольний напій, а інтенсивність неприємних симптомів залежить не від виду спиртного, а від кількості випитого.
Уникнути болісного похмілля допомагає і звичайна вода. Ваулін радить пити її під час застілля після кожних 100 грамів спиртного.
Також, за словами лікаря, стан після вечірки сильно залежить від закуски. Солодощі, гостра та солона їжа дають додаткове навантаження на печінку і таким чином погіршують стан наступного дня. Тоді як нежирне м’ясо, риба, овочі та фрукти не навантажують організм та дозволяють йому швидше впоратися із наслідками алкогольної інтоксикації.
Найбільш ефективний спосіб уникнути похмілля – прийняти препарат, що попереджає сильну інтоксикацію. Наприклад, на основі методоксину.
Лікар рекомендував випити одну таблетку за півгодини до застілля та ще одну перед тим, як лягти спати.
Нарешті, щоб зранку почуватися добре, лікар порадив протягом ночі більше гуляти, танцювати чи грати в рухливі ігри.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.