Вчені з Центру біомедичних досліджень Пеннінгтона (штат Луїзіана, США) виявили несподівану користь картоплі для здоров’я. Виявилося, що цей овоч багатий на важливі живильні мікроелементи і не збільшує ризик ожиріння і діабету, як раніше вважалося. Про висновки дослідження повідомляється у статті, опублікованій у Journal of Medicine Food.
У процесі роботи фахівці вивчили дані 36 учасників віком від 18 до 60 років, які мали надмірну вагу, страждали на ожиріння або резистентність до інсуліну. Останнє характеризується поганою реакцією клітин організму інсулін, через що порушується метаболізм глюкози.
Добровольців з першої групи попросили дотримуватися дієти з доступних продуктів, включаючи квасолю, горох і м’ясо або рибу, а в другій включити до раціону білу картоплю з м’ясом або рибою. Кожен із режимів харчування відрізнявся високим вмістом фруктів та овочів та замінював 40 відсотків традиційного споживання м’яса квасолею, горохом чи картоплею.
Більш ранні дослідження зафіксували, що квасоля та горох покращують показники глюкози в крові у людей з діабетом другого типу. Для збільшення вмісту клітковини картоплю відварювали зі шкіркою, а потім охолоджували від 12 до 24 годин.
Результати показали, що картопляна дієта та дієта з переважанням квасолі та гороху однаково корисні для організму і фактично не мають суттєвої різниці для здоров’я.
Автори підкреслюють, що зазвичай люди дотримуються дієти, яка їм не подобається чи недостатньо різноманітна. Плани харчування передбачають різні страви, і тепер вони можуть стати ще більш привабливими для широкого кола людей, які віддають перевагу режиму здорового харчування. Крім того, картопля – досить бюджетний овоч для включення до раціону.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.