Уникнути похмілля після новорічного застілля допоможе помірність у алкоголі, а також велика кількість води та їжі. Також слід звертати увагу на якість алкоголю, який купують до свята. Про такі рекомендації розповіла лікар-терапевт Ольга Шашкова.
«Похмілля – сукупність симптомів, пов’язаних із впливом на організм етанолу, головного компонента будь-якого алкоголю. Крім етанолу свій внесок у похмільний синдром вносять речовини, відомі як конгенери. Саме вони відповідають за смак та аромат напоїв. Вважається, що велика кількість конгенерів призводить до більш важкого похмілля. Найменше таких речовин містить горілка, світле пиво та біле вино. “Чемпіони” з конгенерів: ром, бренді, червоне вино, текіла, коньяк та віскі», – розповіла лікарка.
Проте кількість конгенерів, за словами Шашкової, не є основним показником, що впливає на тяжкість похмілля. Головними факторами залишаються швидкість вживання та кількість випитого.
Якщо кількість етанолу надмірна, то організму байдуже, що саме було його джерелом — віскі 20-річної витримки чи келих пива після чарки горілки. З цієї причини думка про те, що «градус знижувати не можна» — лише міф
Зі швидкістю сп’яніння, як зауважила медик, все трохи складніше. На неї може впливати як сама людина, закушуючи або вживаючи алкоголь без перерви, так і комбінація певних напоїв. У цьому випадку, на думку Шашкової, краще уникати змішування напоїв із газованими напоями, які прискорюють всмоктування етанолу.
«Разом із “чистими” напоями на новорічному столі можуть бути коктейлі. Контролювати ступінь сп’яніння з ними складніше — додаткові інгредієнти в їхньому складі найчастіше маскують міцність алкоголю насолодою, гіркотою та терпкістю, — попередила лікарка. — Пити алкоголь треба помірно і не поспішаючи, супроводжуючи його їжею та великою кількістю води. “Помірно” для всіх різне і, як правило, з’ясовується з досвідом”.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.