Мікропластик у їжі: як він проникає в наш раціон і як зменшити його споживання

mikroplastik

Мікропластик і нанопластик – невидимі забруднювачі, які ховаються в стейку, яйцях, овочах, воді та навіть солі. За даними досліджень, у 2018 році середній споживач отримував у шість разів більше мікропластику, ніж у 1990-му, через забруднення ґрунту, води та обробку продуктів. Ці частинки (менше 5 мм для мікро- та 1–1000 нм для нано-) проникають у їжу з упаковки, посуду та ланцюга харчування. Хоча повний вплив на здоров’я вивчається (можливе порушення мікробіому кишківника, накопичення в органах), прості кроки на кухні можуть скоротити його на 20–90%. Експерти радять починати з малого, щоб відчути контроль. 

Як мікропластик потрапляє в їжу та напої

  • Продукти: Рослини вбирають його корінням з забрудненого ґрунту (наприклад, яблука – до 233 тис. частинок на грам), тварини – з корму. Ультраоброблені продукти (гамбургери, сніданки) містять його через фабричну обробку.
  • Вода: Бутильована – у 2 рази більше, ніж водопровідна; закручування кришки додає 553 частинки на літр.
  • Упаковка та зберігання: Відкриття пакету – до 250 частинок на см; старі контейнери (після 100 миттів) виділяють більше.
  • Приготування: Обробні дошки – 100–300 частинок на надріз; антипригарний посуд – тисячі на використання; блендери – сотні тисяч при подрібненні.
  • Нагрівання: Мікрохвильовка – до 4 млн частинок з см² пластику; гарячі напої в стаканчиках – 18–73 тис. на рік.
  • Прибирання: Губки – до 6,5 млн на грам; мийні засоби посилюють виділення.

Практичні поради: як зменшити мікропластик на кухні

Експерти (Шіла Сатьянараяна, Аннеліз Адріан, Вільде Снеккевік) радять фокусуватися на пошкоджених речах і поступово замінювати. Ось ключові кроки:

Джерело Порада Ефект
Їжа Переходьте на свіжі/цільні продукти, уникайте ультраоброблених. Промивайте рис (20–40% менше), м’ясо/рибу (3 хв). Обирайте органічні яблука, молоко в склі. Знижує забруднення з ґрунту/обробки
Вода Пийте водопровідну з фільтром (вугільний глечик – до 90%). Уникайте бутильованої. Використовуйте чай без пластикових пакетиків (до 11 млрд частинок на чашку). Зменшує на 2 рази порівняно з пляшками
Упаковка Купуйте в папері/склі, не розривайте пластик ножицями (використовуйте ножі). Зберігайте в скляних/нержавіючих контейнерах. До 250 частинок менше на відкриття
Приладдя Замініть пластикові дошки/губки на дерев’яні/бамбукові, скло/сталь. Уникайте тефлону (антипригарне). Силікон – краща альтернатива, але не ідеал. 7–50 г пластику менше на рік з дошок
Нагрівання Не грійте в пластику/мікрохвильовці; використовуйте кераміку/скло. Уникайте гарячих напоїв у пластику. Мільйони частинок менше
Глобально Сортуйте сміття, скоротіть пластик (соломинки, пакети). Підтримуйте біопластики з “зеленою хімією”. Знижує забруднення на 90% у ланцюгу

Почніть з 1–2 змін: перевірте кухню на подряпини та замініть. Багато мікропластику виводиться природно, але накопичення може шкодити (гормони, кишківник). Глобально – скоротіть відходи на 90%, щоб зменшити споживання вдвічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2025-10-05