Команда нейробіологів з Науково-дослідного інституту Скрипса (TSRI) виявила механізми в мозку, які змушують ссавців більше їсти при холоді. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature.
У ході низки експериментів на мишах фахівці зауважили, що за нижчих температур навколишнього середовища тварини приступають до пошуку їжі із затримкою на шість годин. Автори припустили, що причина цього не лише у прямому сприйнятті холоду, тому докладніше вивчили мозок піддослідних. Для цього вони порівняли активність нейронів у холодних та теплих умовах.
Виявилося, що при знижених температурах знижувалася активність значної частини нейронів багато в чому мозку. У той же час у таламусі спостерігалася підвищена активація нервових клітин перед тим, як миші вийшли з викликаного холодом ступору та вирушили на пошуки їжі. Ймовірно, нейрони в цій галузі реагують на викликаний холодом дефіцит енергії, а не на холод.
Коли дослідники штучно активували нервові клітини в таламусі, миші стали посилено шукати їжу. У той час, коли активність цих нейронів пригнічувалася, спостерігався зворотний ефект зниження інтересу до їжі. Ці ефекти виявлялися лише за умов холоду.
Висновки роботи можуть лягти в основу розробки нових терапевтичних методів для покращення обміну речовин та зниження ваги. Досягнути цього можна буде блокуванням шляхів, що викликають підвищений апетит в умовах холоду.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.