Здорова людина в середньому може випивати до чотирьох чашок кави на день без шкоди здоров’ю, розповіла дієтолог Олена Соломатина. Водночас норма в різних випадках може відрізнятися.
«У нас є симпатична та парасимпатична нервові системи. Одна збуджує нас — ми почуваємося окриленими, бадьорими. Але щоб ми не перегоріли, включається й інша, починає вироблятися аденозин, речовина, яка нас заспокоює. Кофеїн займає рецептори, де має бути цей “заспокійник”», — заявила фахівець.
- Читайте також: Кава в зернах або мелена? Яка з них краща?
Кофеїн, як пояснила експерт, не дає можливості закріпитися аденозину, через що організм продовжує працювати на межах своїх потужностей, навіть якщо об’єктивно настав час відпочинку. З цієї причини у великих кількостях кофеїн може завдати серйозної шкоди, зокрема, серцево-судинної системи.
«Але проводили дослідження на великих групах і з’ясували, що в середньому людина може випивати до чотирьох чашок кави на день без шкоди для здоров’я. Більше того, це може бути навіть корисним, оскільки кофеїн — це як фізкультура для серця. Однак великі обсяги напою загрожують виснаженням організму. Також важливо пам’ятати, що все індивідуально: один вип’є шість чашок, і все буде гаразд, іншому може погано стати вже від трьох», — попередила дієтолог.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.