Їжа – одне із доступних задоволень, яке має людство. Нажаль, смачна їжа не завжди буває корисною. Гострі та смажені страви, копчене м’ясо або надлишок з’їденого можуть позначатися на стані нашого здоров’я. Інколи за такі задоволення ми розраховуємось відчуттями печіння та болю, які виникають у стравоході чи шлунку. Це печія.
Якщо вона виникає рідко, це свідчить про необхідність змінити свій раціон та харчові звички. Якщо ж досаждає постійна печія, яка впливає на якість життя, це прямий привід відвідати гастроентеролога, адже симптоми можуть свідчити про захворювання ШКТ.
Чому виникає печія
Найчастіша причина печії – це ГЕРХ, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Саме вона діагностується у 70% пацієнтів.
Усередині нашого шлунку міститься спеціальний сік, потрібний для перетравлювання їжі. Він містить соляну кислоту, до складу якої входить аміак, спеціальні ферменти агресивного впливу. Сам шлунок від їхньої дії захищає шар слизової оболонки. Природою так задумано, що шлунок закривається спеціальним «клапаном» із м’язових складок – стравохідним сфінктером. Він має утримувати вміст шлунку і не допускати його «протікання». Коли сфінктер слабшає та не може виконувати свою роботу, залишки їжі, разом із шлунковим соком, можуть потрапляти назад до стравоходу, подразнюючи та роз’їдаючи його стінки. Людина в цей час відчуває ту саму неприємну печію.
До інших 30% причин виникнення печії відносять:
- Захворювання ШКТ, зокрема виразкова хвороба, гастрит тощо.
- Неправильний режим та раціон харчування. Наприклад, їда перед сном та горизонтальне положення з повним шлунком можуть спричинити надлишковий тиск на стравохідний сфінктер. У такому разі він може не втримати вміст шлунку, що призведе до печії.
- Регулярне зловживання алкоголем, тютюном, шоколадом, гострими стравами – тобто агресивними для шлунку продуктами, які подразнюють його слизову.
- Вагітність, під час якої підвищується внутрішньочеревний тиск. До речі, він є причиною печії й у людей із зайвою вагою.
- Хвороби серця, судин, присутність каміння в жовчному міхурі.
Це не єдині причини виникнення неприємного симптому. Деколи для лікування печії потрібно відвідати профільних лікарів, таких як хірург, ендокринолог, отоларинголог, нефролог тощо.
За темою: Лекарства для лечения изжоги
Як лікують печію
Печія лікується під наглядом лікаря-гастроентеролога. Якщо вона є симптомом супутнього захворювання, то спочатку прибирають прояви (печіння, біль), а потім обов’язково займаються основною причиною.
Подолати печію на будь-якому етапі допомагають препарати солей – антациди. Вони нівелюють дію соляної кислоти та нормалізують кислотність шлунку. Саме тому варто мати під рукою Ренні® – жувальні таблетки, до складу яких входить влучне поєднання двох антацидів, а саме карбонату кальцію і карбонату магнію. Вони полегшують печію протягом декількох хвилин. Сприятливий профіль безпеки дозволяє приймати Ренні® вагітним і годуючим жінкам, а також людям, які страждають на цукровий діабет (є форма Ренні® без цукру). Але перед вживанням будь-яких препаратів варто відвідати лікаря та ознайомитись з інструкцією.
_______________________
**За даним посиланням ви перейдете на вебсайт https://www.rennie.ua, де, зокрема, міститься реклама препарату Ренні.
- Кельн, Німеччина, IQWiG (Інститут якості й ефективності в охороні здоров’я). Печія і ГЕРХ: огляд. Створено 19 липня 2012 р .; Останнє оновлення: 13 грудень 2018 р
- Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013
- Глобальные рекомендации Всемирной гастроэнтерологической организации. ГЭРБ. Глобальная перспектива гастроэзофагеальной рефлюксной болезни. 2015 год.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.