Протеїнові батончики надзвичайно популярні не тільки серед людей, які займаються спортом, їх все частіше вживають люди, які потребують швидкого перекусу під час напруженого дня. Чи справді протеїновий батончик є хорошим рішенням для усунення незначного голоду? Які інгредієнти він повинен містити? Кому і в яких кількостях можна вживати протеїнові батончики?
Деякі посилання в статті є партнерськими. Натиснувши на них, ви можете побачити пропозицію конкретного продукту – ви не несете жодних витрат, і водночас ви підтримуєте роботу нашої редакції та її незалежність. В Україні найбільш популярним є батончики Физи.
Протеїновий батончик – склад
Як випливає з назви, протеїновий батончик складається переважно з білків. Передбачається, що їх вміст повинен складати 26-47%. вага продукту. Білки можуть існувати у вигляді різних компонентів:
- гідролізати сироваткового білка,
- ізоляти сироваткового білка,
- білки курячих яєць,
- L-глютамін,
- казеїн,
- соєвий білок.
Через велику різницю в кількості білка в окремих батончиках, кожна людина, яка контролює його кількість у раціоні, повинна уважно ознайомитися зі складом продукту перед його вживанням. На другому місці – вуглеводи. Їх вміст 25-35%. відсоток маси. При цьому вони не повинні перевищувати 20 г від усього продукту.
Далі в списку йдуть жири, які можуть становити до 20%. весь бар. Насичені жири повинні складати не більше половини ваги. Винятком є бари для людей, які займаються спортом. У цьому випадку вони навіть можуть замінити повноцінний прийом їжі. Горіхи також є важливим джерелом жиру в протеїнових батончиках – дуже популярному доповненні до цих закусок. Це варто враховувати при підрахунку кількості споживаних жирів.
Додатковою причиною, чому варто приділити увагу прочитанню етикетки, є можливі додаткові інгредієнти, які не обов’язково слід приймати людині, яка сидить на дієті. До них відносяться: підсолоджувачі, консерванти, транс-жири, наповнювачі та прості цукру. Особливо, коли мова йде про цукор, потрібно бути обережним. Деякі продукти можуть містити до 15 г його – це еквівалент трьох чайних ложок.
Для додання приємного смаку (при збереженні харчової цінності) в батончики додають підсолоджувачі. Найпопулярнішими з них є стевія, мальтит, еритритол, сукралоза і ацесульфам калію.
Протеїнові батончики містять:
- сухофрукти – мають протиракові властивості, заспокоюють проблеми зі шлунком, благотворно впливають на мозок, а також покращують пам’ять і концентрацію,
- амінокислоти з розгалуженим ланцюгом BCAA – це амінокислоти, які організм людини не може виробляти самостійно, і вони відповідають за обмеження споживання енергії з білка під час інтенсивних фізичних вправ,
- ненасичені жирні кислоти – підтримують кровоносну систему і роботу серця, а також мають антикоагулянтну дію, також знижують рівень тригліцеридів і холестерину,
- клітковина – знижує рівень глюкози в крові і запобігає серцево-судинним захворюванням.
Всі ці інгредієнти покликані посилити смак продукту, урізноманітнити його консистенцію і надати йому апетитний вигляд.
Яких інгредієнтів слід уникати в білкових батончиках?
Протеїнові батончики відомі як корисні та поживні закуски, але щоб повністю скористатися їхнім потенціалом, варто знати, чого уникати в їх складі.
- сироп глюкози – в надмірних кількостях швидко підвищує рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей, які борються з діабетом,
- карагенан – негативно впливає на кишкову флору,
- сухе молоко – підвищує рівень холестерину, а його наявність у складі істотно підвищує калорійність продукту,
- штучні барвники – можуть викликати алергічні реакції і негативно вплинути на роботу нирок або статевих органів,
- пальмова олія – підвищує рівень тригліцеридів в крові, відповідає за швидке збільшення ваги і жирової тканини,
- гідрогенізовані рослинні жири – їх споживання значно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань,
- солодке згущене молоко,
- дифосфати – сприяють втраті магнію і кальцію, що негативно впливає на кісткову систему,
- соєвий лецитин —може викликати проблеми зі шлунком, відсутність апетиту, нудоту або шкірні реакції.
Протеїнові батончики – калорійність
Щоб виконувати всі свої функції, протеїновий батончик повинен мати від 200 до 250 ккал в одній порції. Добре, щоб пропорції окремих інгредієнтів відповідали наведеним вище нормам. Тоді ви знаєте, що такий батончик містить ін’єкцію цінних (а не просто порожніх) калорій. Додатковим фактором, що визначає калорійність продукту, є його форма. Батончик у вигляді вафлі, покритий шоколадом, завжди буде калорійнішим, ніж його еквівалент, виготовлений, наприклад, з горіхів і сухофруктів.
Для кого підходить білковий батончик?
Це перекус, який асоціюється в першу чергу з людьми, які займаються спортом. Батончик – ідеальне рішення для них після тренування, коли потрібно швидко поповнити запас білка. Також їх рекомендують людям, які знаходяться в процесі нарощування м’язової маси, основним будівельним матеріалом якої є білок. Протеїновий батончик також підійде, якщо ви хочете набрати вагу, особливо коли є проблема з регулярним і висококалорійним харчуванням.
З іншого боку, при періодичному споживанні вони можуть стати альтернативою солодощам для людей, які намагаються схуднути. Протеїнові батончики мають таку різноманітність смаків, що кожен обов’язково знайде щось для себе. Ви можете вибрати фруктові варіанти (особливо популярні смаки банана чи апельсина), більш солодкі (какао, кунжут, кориця чи карамель) і більш екзотичні (кокос, манго). Тому ця корисна солодкість знаходить ентузіастів серед найвибагливіших і вимогливих споживачів.
Коли їсти протеїнові батончики?
Людям, які регулярно займаються спортом, слід споживати білок після кожного заняття, коли в організмі відбувається розпад (катаболізм) білка. Передбачається, що споживання білка повинно відбутися протягом 30 хвилин до 2 годин. з моменту закінчення вправ. Саме в цей час найкраще потягнутися за протеїновим батончиком, адже в цей час протеїн найкраще засвоїться організмом.
Кожен, хто не займається щоденними інтенсивними фізичними навантаженнями, може вживати протеїнові батончики не більше одного разу на тиждень. Крім того, у випадку людей, які намагаються набрати вагу, це має бути перекус між прийомами їжі, а не повноцінний прийом їжі.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.