Вчені з Китаю з’ясували, що кава має ще одну корисну властивість. Дані їх дослідження, опублікованого на порталі nature.com, свідчать про те, що цей напій знижує ризик виникнення мігрені та мігрені з аурою.
У ході вивчення впливу кави на здоров’я вчені використали менделівську рандомізацію.
Вони намагалися встановити зв’язок вживання кави з ймовірністю розвитку неврологічних захворювань: мігрені, мігрені з аурою, бічного аміотрофічного склерозу, хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона.
Вчені встановили, що ті, хто п’є каву регулярно, рідше стикається з мігрень і мігрень з аурою.
Використовуючи генетичні дані та МРТ-дослідження, ми довели причинний зв’язок між вживанням кави та мігрень. Вживання кави, ймовірно, є методом профілактики мігрені
У той же час вчені не побачили прямого зв’язку між вживанням кави та ризиком розвитку інших неврологічних захворювань.
Кава захищає від хвороби Паркінсона
Проте, за словами терапевта, медичного директора мережі клінік Medical On Group Світлани Канівської, достовірно встановлено, що кава таки знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
“До того ж дослідження, опубліковане в 2012 році в журналі Американської академії неврології, показало, що щоденне вживання кави в кількості 226 мілілітрів може допомогти контролювати мимовільні рухи людей із цим захворюванням”, – запевнила Каневська.
Також, продовжила професор, у любителів кави знижується ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу.
У тих, хто збільшив споживання кави більш ніж на чашку на день протягом чотирирічного періоду, ризик розвитку цукрового діабету був на 11 відсотків нижчим. У тих, хто зменшив споживання на одну чашку на день, ризик розвитку захворювання зріс 17 відсотків.
Кава захищає печінку та допомагає роботі серця
Крім того, вживання кави благотворно впливає на печінку, зокрема знижує ризик смерті від цирозу печінки, зазначила Канівська. Також вживання кількох чашок звичайної кави щодня значно скорочує довгостроковий ризик серцевої недостатності.
У тих, хто випиває чотири і більше чашок звичайної кави щодня, ризик розвитку меланоми на 20 відсотків нижчий, ніж у людей, які пили каву без кофеїну або взагалі не пили її.
Кава не зневоднює організм
Гастроентеролог АТ «Медицина» (клініка академіка Ройтберга) Євген Білоусов додав, що ще в 2015 році вчені спростували думку, що кава зневоднює організм. За його словами, фахівці, які вивчали вплив кофеїну на рівень гідратації при фізичних навантаженнях, дійшли висновку, що прямого зв’язку між чашкою кави та зневодненням немає.
“Фактично ці дослідження кажуть, що кава активізує роботу системи виділення, але не зневоднює організм”, – прокоментував лікар.
Кава покращує настрій
При вживанні кави виробляється нейромедіатор дофамін, який називають гормоном щастя, продовжив Бєлоусов. За його виділення в людини покращується настрій, виникає емоційно сприятливе тло.
Однак у цієї медалі є і зворотний бік: звикаючи отримувати позитивне підкріплення, організм вимагає дедалі більшої кількості кофеїну. Так виникає залежність від кави
Кава може допомогти схуднути
Кава може бути корисною і для тих, хто бореться із зайвою вагою, додав Бєлоусов. Кофеїн прискорює обмінні процеси з допомогою окислення жирових запасів організму. Не випадково, за словами лікаря, до складу багатьох біодобавок для охочих схуднути входить екстракт кавових зерен.
на 3,5 відсотка прискорюється обмін речовин після однієї чашки кави і на 8-11 відсотків – після другої чашки, випитої через дві години
Однак, попередив гастроентеролог, такий ефект кави має ненадовго. Приблизно через три місяці регулярного вживання напою в організмі виробляється звикання – для активізації метаболізму потрібна все більша кількість кофеїну, що може негативно позначитися на інших органах та системах.
“Саме тому при вживанні кави рекомендується свого роду детокс. Наприклад, два тижні ви п’єте каву, а потім три дні утримуєтеся від неї”, – пояснив лікар
Кава корисна і для спортсменів
Кофеїн сприяє виробленню адреналіну, розповіла спортивний лікар, керуючий директор групи компаній Natura Siberica Олександра Чистякова. Він підвищує приплив крові від серця до працюючих м’язів, що збільшує надходження кисню та поживних речовин до скелетних м’язів та м’язів внутрішніх органів. Тим самим людина отримує більше сил та енергії, що особливо важливо для спортсменів.
Під впливом кофеїну серце б’ється частіше, печінка виділяє в кров глюкозу, а жирові тканини вивільняють жирні кислоти та гліцерол, які живлять м’язи. Однак прийом кави перед спортом протипоказань гіпертонікам
Також, за словами спортивного лікаря, кофеїн та поліфеноли, які також містяться в каві, мають позитивний ефект на пам’ять та когнітивні функції, сприяють зниженню запальних процесів і зупиняють процес руйнування клітин мозку. Поліпшення концентрації після прийому кофеїну може підвищити ефективність тренування, особливо в техніко-тактичних видах спорту, де важливі швидка реакція та фокусування на русі, підсумувала Чистякова.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.