Небезпечні наслідки нестачі вітаміну D розкрила лікар Ольга Малиновська. Серед них — порушення в роботі обміну речовин, зниження імунітету та вплив на густину кісткової тканини.
“У групі особливого ризику розвитку дефіциту вітаміну D – вагітні жінки і ті, хто годує грудьми, маленькі діти, вегетаріанці і вегани, люди, які страждають на хронічні захворювання травної системи, через які вітамін з їжі може погано всмоктуватися і засвоюватися”, – пояснила вона.
Експерт уточнила, що поширена думка про те, що людина тільки за допомогою харчування здатна забезпечити себе необхідною кількістю вітаміну D, не є правильною. Малиновська зазначила, що насправді таким чином люди отримують не більше ніж п’ять відсотків необхідної норми. Решту слід добирати за рахунок ультрафіолету, а також вітамінних добавок, які повинен призначати лікар.
«Вітамін D відноситься до групи жиророзчинних вітамінів і може бути представлений у різних формах. Найпоширеніші їх — холекальциферол (D3) і эргокальциферол (D2). Вони надходять до організму з їжею, а D3 також синтезується у шкірі під впливом ультрафіолету. Серед продуктів, багатих на вітамін D — жирна риба, тверді сири, яйця, молочні продукти», — розповіла фахівець.
Виявити дефіцит допоможе лабораторне дослідження. Здавати аналіз потрібно натще, утримуючись від їди як мінімум протягом трьох годин. За кілька днів до дослідження слід відмовитись від прийому вітамінних добавок.





