Розкрито небезпечні наслідки нестачі вітаміну D

Небезпечні наслідки нестачі вітаміну D розкрила лікар Ольга Малиновська. Серед них — порушення в роботі обміну речовин, зниження імунітету та вплив на густину кісткової тканини. 

“У групі особливого ризику розвитку дефіциту вітаміну D – вагітні жінки і ті, хто годує грудьми, маленькі діти, вегетаріанці і вегани, люди, які страждають на хронічні захворювання травної системи, через які вітамін з їжі може погано всмоктуватися і засвоюватися”, – пояснила вона.

Експерт уточнила, що поширена думка про те, що людина тільки за допомогою харчування здатна забезпечити себе необхідною кількістю вітаміну D, не є правильною. Малиновська зазначила, що насправді таким чином люди отримують не більше ніж п’ять відсотків необхідної норми. Решту слід добирати за рахунок ультрафіолету, а також вітамінних добавок, які повинен призначати лікар.

«Вітамін D відноситься до групи жиророзчинних вітамінів і може бути представлений у різних формах. Найпоширеніші їх — холекальциферол (D3) і эргокальциферол (D2). Вони надходять до організму з їжею, а D3 також синтезується у шкірі під впливом ультрафіолету. Серед продуктів, багатих на вітамін D — жирна риба, тверді сири, яйця, молочні продукти», — розповіла фахівець.

Виявити дефіцит допоможе лабораторне дослідження. Здавати аналіз потрібно натще, утримуючись від їди як мінімум протягом трьох годин. За кілька днів до дослідження слід відмовитись від прийому вітамінних добавок.

2022-11-27