Штучне м’ясо з грибів знизило ризик раку кишечника

Вчені з Університету Нортумбрії виявили, що заміна червоного та обробленого м’яса на штучне м’ясо Quorn з грибів знизило ризик раку кишечника та збільшило кількість корисних кишкових бактерій. Результати роботи опубліковані у журналі European Journal of Nutrition. 

Дане рандомізоване клінічне дослідження вперше вивчило вплив заміни великої кількості червоного та обробленого м’яса мікопротеїном на рівні хімічних речовин – генотоксинів, відповідальних за розвиток онкологічних захворювань.

Усього дослідники спостерігали 20 здорових дорослих чоловіків віком 18-50 років. Учасники першої групи вживали 240 грамів червоного та обробленого м’яса (яловичий стейк, свинячі сосиски та шинку) щодня протягом двох тижнів. Другій групі давали еквівалентні порції мікопротеїну, отриманого з грибів протягом двотижневого періоду з етапом «очищення» в чотири тижні між двома фазами.

Аналіз зразків калу та сечі мікопротеїнової групи показав, що рівні генотоксинів ((NOC) та п-крезол) значно знижені. При цьому у досліджуваних, які споживають м’ясо, показники генотоксину підвищилися, потенційно збільшуючи довгостроковий ризик колоректального раку. Різниця між двома групами вважається статистично значущою.

Крім того, мікопротеїнова дієта суттєво покращила здоров’я кишечника, за допомогою стимуляції зростання колоній бактерій кишечника (лактобацили, розебурію та акермансію), необхідних для захисту від пухлин та запалень.

Результати м’ясної групи, навпаки, показали збільшення мікробіоти, пов’язаної з раком, серцево-судинними захворюваннями, надмірною вагою та іншими негативними наслідками для здоров’я.

2023-02-19