Скандал у Китаї: олію перевозили у брудних від хімікатів цистернах

Великий скандал вибухнув у Китаї, коли споживачі дізналися, що рослинна олія, що купується, для приготування їжі розвозиться постачальниками в цистернах, не відмитих після перевезення потенційно небезпечних хімічних речовин. З’ясувалося, що ситуація, коли в тих самих цистернах перевозиться то рослинна олія, то хімікати,— звичайна багаторічна практика. Наразі громадськість вимагає проведення повномасштабного розслідування.

Про багаторічну поширену практику потенційно небезпечного перевезення харчової олії китайські споживачі дізналися з журналістського розслідування, опублікованого в пекінському виданні «Сінь Цзін Бао». Автор розслідування поспілкувався, зокрема, із водіями транспортних компаній, які перевозили рідкі вантажі для різних компаній. За словами водіїв, цілком звичайною справою було відвезти одному замовнику вантаж олії, потім їхати під завантаження якоїсь технічної рідини або навіть промислових стічних вод, а потім знову завантажуватись олією. І все це без проміжного миття цистерни зсередини.

Співрозмовники журналіста пояснили, що так роблять дуже багато перевізників, оскільки це дозволяє економити час, гроші та сили. І взагалі назвали це «усім відомим секретом», про який чудово знають і постачальники, і замовники продукції. За їхніми словами, хімічні речовини, що перевозяться ними, не відносяться ні до класу легкозаймистих, ні до класу небезпечних для життя, оскільки в іншому випадку їх возили б у спеціальних цистернах.

Інструкцій, які зобов’язують перевозити харчову олію в одних цистернах, а хімікати в інших, у країні немає.

Читайте також: ОЗХО заявило, що досі не отримало достатньо доказів застосування хімічної зброї як Росією, так і Україною

Є лише правила перевезення харчових рослинних олій, які мають рекомендаційний характер. І це, як зазначає видання Business Insider, ще більше посилило обурення громадськості.

«Хіба банка з гасом не повинна бути лише банкою для гасу, а банку з олією тільки банкою для олії? Навіть якщо їх вимиють, вони все одно не стануть абсолютно чистими», — цитує коментарі обурених користувачів соцмереж. Обурення зросло ще більше після того, як почали поширюватися публікації у ЗМІ за 2005 та 2013 роки, в яких повідомлялося про подібну практику перевізників у провінціях Гуансі та Хунань. Коментатори були обурені тим, що з того часу нічого не змінилося. Жорсткі коментарі з’явилися навіть у державних ЗМІ. Так, колумніст «Женьмінь жибао» Чжан Цзіншань написав: «Якщо це “усім відомий секрет”, то як це співвідноситься із громадським здоров’ям та безпекою життя? Як це співвідноситься з гідністю та справедливістю закону?»

Державне відомство China National Grain and Oils Corporation (Sinograin), яке контролює запаси зернових та олії, зробило заяву про початок розслідування за фактом «змішаного використання цистерн». Однак ця заява викликала лише нові заклики до проведення ширшого розслідування із залученням незацікавлених у результатах перевірки структур. Адже Sinograin належить частина підприємств із виробництва олії, з яких, зокрема, теж вивозилася продукція у брудних цистернах.

Багато продовольчих компаній і постачальників рослинної олії стали робити публічні заяви про те, що вони суворо стежать за перевезенням своєї олії і регулярно проводять перевірки.

Рослинна олія виробництва China Grain Reserves Corp, яка особливо згадувалась у журналістському розслідуванні, почала зникати з продажу.

Учора заяву з приводу ситуації зробили і представники управління з харчової безпеки при Держраді КНР. Вони повідомили про формування міжвідомчої групи експертів, які розбиратимуться із перевезенням харчової олії.

В управлінні вже пообіцяли «суворо покарати будь-які порушення відповідно до закону».

Скандали з якістю харчових продуктів нерідкі в Китаї. Так, у 2008 році було виявлено високий вміст меламіну у дитячих молочних сумішах. Внаслідок споживання таких сумішей загинули 6 немовлят, постраждали понад 300 тис. Близько 10 років тому вибухнув ще один масляний скандал через те, що ресторани багаторазово використовували олію для приготування страв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-07-10