Вчені з Університету Торонто та Університету Падуї уточнили зв’язок між вживанням кави та ризиком розвитку хвороб нирок. Виявилося, що це залежить від варіації генів в організмі конкретної людини. Висновки дослідження опубліковані у журналі JAMA Network Open.
У процесі роботи було розглянуто біомаркери порушення функції нирок у 1180 учасників із гіпертонією першої стадії. Спостереження проводили протягом 7,5 року. У любителів зловживати кавою з варіантом гена CYP1A2 ці показники були втричі вищими за норму.
Такий ефект пояснюється тим, що CYP1A2 уповільнює метаболізм кофеїну, через що стимулятор погано виводиться з організму та накопичується. Загальна ймовірність розвитку альбумінурії у таких добровольців була у сім разів вищою, гіперфільтрації – у 2,5 раза, а гіпертонії – у 2,8 раза.
При цьому важливе значення має кількість кофеїну, що вживається. Схильними до ризику виникнення хвороб нирок були тільки ті, хто в день випивав три або більше чашок кави, тобто близько 300 міліграмів кофеїну в день.
Автори вважають, що їхнє відкриття пояснює, чому попередні результати досліджень про взаємозв’язок кави та захворювань нирок були суперечливими. Раніше вчені вже з’ясували, що кофеїн пов’язаний із порушенням функції нирок та нирковою недостатністю, тоді як інші виявили, що кава може захистити від захворювань нирок. Однак у всіх цих роботах не враховувалися індивідуальні чинники.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.