У цій статті ви дізнаєтеся, що їсти, щоб повною мірою насолодитися багатою культурою японської кухні васоку, від суші до супу місо, вугра унагі, темпури, соби, удона та рисових кульок. На сучасному українському ринку представлено багато видів японських страв і делікатесів, які ви можете замовити на сайті https://zaporizhzhya.sushi-master.ua/.
Суші
Суші є однією з найвідоміших японських страв у всьому світі. Вона готується та пропонується різноманітними способами та за різними цінами, від веселого kaiten-zushi (суші з конвеєрної стрічки), якими можна насолодитися за розумною ціною, до висококласних традиційних суші Edomae (Edo суші).
Під суші зазвичай розуміють страву з віджатого рису з оцтом із шматочком сирої риби або молюсків, який називається нета, зверху. Зазвичай суші їдять із соєвим соусом і васабі, але ті, хто не любить васабі, можуть попросити «сабі-нукі» (що означає «без васабі»).
Суші можна їсти паличками або просто рукою. Однак є одна річ, на яку варто звернути увагу. Занурюючи суші в соєвий соус, переверніть їх і нанесіть соєвий соус на сітку, а не на сам рис. Це робиться для того, щоб рис не ввібрав занадто багато соєвого соусу і втратив оригінальний смак самої «нети».
Сашимі
Сашимі – ще одна страва, яку ви повинні спробувати. Подібно до суші, але без рису, сашимі – це сира риба, яку легко їсти. Висока якість риби, робить її чудовим вибором.
Як і суші, відвідувачі можуть насолодитися десятками різновидів сашимі. Одними з найпоширеніших і популярних сортів є магуро та інші сорти тунця, лосося, скумбрії та морського ляща. Ви також можете спробувати мідії, морського їжака або ікру лосося. Дізнайтеся, яка риба і морепродукти вам найбільше подобаються, замовивши їх вибір.
Сашимі зазвичай їдять із соєвим соусом для приправи. Ви також можете додати шматочок васабі поверх сашимі для додаткового тепла, але це не обов’язково. Деякі сорти, наприклад, ставрида, будуть подаватися з імбиром замість васабі.
Унагі – вугор на грилі
Унагі, або вугор, — це риба, яка водиться переважно в річках. Це делікатес, характерний для висококласної японської кухні. Також є багато простих ресторанів, які спеціалізуються на стравах унагі, де можна скуштувати кабаякі, де унагі насаджують на шампури та смажать у спеціальному соусі, що містить соєвий соус, мірін, цукор та саке.
Hitsumabushi, особлива страва з Нагої, є ще однією традиційною стравою, яку ви повинні спробувати. Його зовнішній вигляд може здивувати людей – нарізаний кабаякі поверх білого рису, – але його можна їсти декількома способами, наприклад, зі спеціями, такими як зелена цибуля та васабі, або як очазуке, заливаючи теплим зеленим чаєм або бульйоном. Унагі також люблять як здорову їжу, яка запобігає білковій втомі влітку та корисна для травлення.
Темпура
Темпура – це страва, яка складається з таких інгредієнтів, як морепродукти, м’ясо та овочі в клярі та смажені у фритюрі. Тісто зазвичай містить борошно і яйце. Перед вживанням темпура зазвичай занурюється в спеціальний соус, який називається тенцую. Tentsuyu — це соус із бульйону комбу або сушеного пеламіда, мірину та соєвого соусу, змішаних у співвідношенні 4:1:1 і варених. Ви можете додати імбир або терту редьку на свій смак для більш освіжаючого смаку.
Соба – гречана локшина
Соба – це макаронна страва з гречаного борошна з водою та борошном, тонко розсипана та нарізана локшиною шириною 1-2 см. Макарони після варіння в гарячій воді їдять опущеними в холодний суп або заливають гарячим супом. Бульйон соба (цуйю) зазвичай готується з бульйону комбу або сушеного пеламіда, приправленого соєвим соусом і мірином, і він має вирішальне значення для смачного досвіду соба.
Соба насолоджується як гарячою, так і холодною, що робить її ідеальною стравою цілий рік.
Удон – ситна пшенична локшина
Удон – унікальна страва, відома своєю товстою локшиною, дуже популярною та традиційною японською стравою. Тісто готується з борошна та солоної води, що добрее розминають і нарізають локшиною. Після того, як локшина удон зварена в гарячій воді, удон насолоджується супом із бульйону з морепродуктів або поливається супом і гарнірами, такими як темпура. Як і соба, удон можна вживати як гарячим, так і холодним. Немає жодного рецепту, як їсти удон.
Онігірі – рисові кульки
Можливо, ви вже чули про онігірі або рисові кульки. Онігірі, який також називають омусубі, може виглядати як звичайний рис, але часто має гостру начинку всередині та загортається в солоний лист водоростей норі. Їх готують сім’ями у вигляді бенто, і їх часто можна знайти в продажу в магазинах і супермаркетах. Це класичний вибір для перекусу або легкої страви.
Звичайні смаки онігірі включають морські водорості, мариновані сливи (умебоші), лосось і пластівці боніто. Також є багато інших смаків – зайдіть у продуктовий магазин чи супермаркет, щоб побачити, що ви знайдете.
Якіторі – шашлик з курки на грилі
Якіторі – популярна їжа, у якій курку нарізають невеликими шматочками, потім насаджують на бамбукові шампури та готують на грилі. Його часто можна зустріти в меню ізакая та повсякденних ресторанів, що робить його хорошим вибором. Особливо смачно в поєднанні з алкоголем.
Якіторі замовляють по частині курки. Є й інші види м’яса та овочів на шампурах. Зазвичай його злегка приправляють сіллю, тому перший шматочок беріть без додавання додаткових спецій. Ви можете їсти його прямо зі шпажки.
Сукіякі
Сукіякі готують у неглибокій залізній сковороді, традиційно їдять восени та взимку. Він став популярним в Японії приблизно в 19 столітті. Як домашнє, так і доступне в ресторанному меню, це страва, яку ви захочете спробувати, коли вам захочеться чогось ситного.
Сукіякі складається з кількох різних інгредієнтів, таких як тонкі скибочки яловичини, зелена цибуля, помідори, гриби та тофу. Вечеря готує страву самостійно, обсмажуючи інгредієнти на сковороді, поливши кількома краплями соусу сукіякі. Щоб їсти сукіякі традиційним способом, після того, як інгредієнти ретельно проварені, опустіть м’ясо чи овоч у миску зі збитим яйцем.
В результаті виходить смачна і ситна страва, яка чудово поєднується з рисом і зігріє вас зсередини в холодні дні.
Оден – тушковані інгредієнти
Оден – це страва з різних інгредієнтів, варених у бульйоні. Інгредієнти призначені для того, щоб підкреслити аромат даші (зазвичай складається з суміші морепродуктів і морських водоростей) і мають гострий солонуватий смак.
Овочі, тофу та м’яка на смак риба є звичайними інгредієнтами одену. Іншим популярним вибором є ганмодокі, поживна кругла суміш тофу та овочів.
Оден продається в ресторанах, продуктових кіосках, і ви навіть можете побачити його в продуктових магазинах восени і взимку. В Акіхабарі в Токіо є навіть торгові автомати, де можна купити консервований оден.
Суп Місо
Місо-суп – ще одна відома японська страва, відома своїми чудовими смаковими та корисними властивостями. Цей суп традиційно п’ють з іншими гарнірами і основними стравами. Традиційна японська дієта зазвичай включає щоденне вживання супу місо.
Місо-суп простий, заснований на ферментованій місо-основі, яка має ароматний і глибокий смак, доданий до японського даші (традиційна суміш пеламіди та морських водоростей). Існують сотні регіональних різновидів супу місо: від простих супів з водоростями та тофу до супів з крабами та різними овочами.
Сама паста місо буває різних типів: від білої, яка має солодкий смак, до темнішої, солонішої червоної. Його подають у більшості японських ресторанів у всіх цінових діапазонах; ви знайдете суп місо з наборами тейшоку, а також висококласну кухню кайсекі та все між ними.
Насолоджуйтеся традиційною японською їжею!
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.