Захід готує ще одну стелю цін на російський нафтовий експорт

neft

Перший набув чинності у грудні і стосувався нафти, новий обмежить ціну нафтопродуктів із лютого. Обидві стелі – не посилення, а послаблення санкцій проти Кремля за війну в Україні. 

Справа в тому, що 5 грудня ЄС запровадив ембарго на російську нафту, а з 5 лютого – на нафтопродукти. Крім відмови купувати для себе, ЄС заборонив своїм компаніям взагалі мати справу з російською сировиною, що поставляється морем будь-куди.

Росія втратила доступ до європейських танкерів, страховки, фінансування та трейдингу. Альтернативу швидко знайти неможливо, і Росія постала перед загрозою різкого падіння експорту.

Тоді США, стурбовані загрозою масштабного дефіциту та стрибка світових цін на нафту та нафтопродукти, запропонували Європі зробити виняток із заборони на перевезення та страхування російської нафти в треті країни, якщо вона продається нижче за певну Захід стелі. Щоправда, його встановили на рівні вище за поточні котирування.

Тепер те саме пропонується зробити для нафтопродуктів, пишуть західні агенції з посиланням на брифінг неназваного чиновника з “Великої сімки” розвинутих країн.

Володимир Путін відповів на нафтову стелю указом про захист від нього, але до нафтової війни із Заходом справа поки не дійшла. Російська нафта торгується із серйозним дисконтом і набагато нижчою від стелі в 60 доларів за барель. Тому і указ Путіна застосовувати досі не було причин, визнав у середу Кремль.

“Поки зі стелею особливо ніхто не стикався”, – сказав прес-секретар Дмитро Пєсков і пообіцяв не залишити без відповіді і майбутню нафтопродуктову стелю.

“Будь-які ось такі рестрикційні заходи, які вживаються знову, вони, звичайно ж, будуть зустрічати протидію”, – цитують Пєскова російські агентства.

Поки Пєсков спілкувався з пулом допущених журналістів, віце-прем’єр Олександр Новак розповідав Путіну, що Росія зіткнулася з високою вартістю фрахту танкерів і тому втрачає гроші на продаж нафти.

Фінський дослідницький центр CREA навіть порахував, скільки саме – 160 млн євро на день. У лютому, після набуття чинності ембарго на нафтопродукти, сума щоденних втрат зросте ще на 120 млн. євро, – прогнозують вони.

Пісков розрахунки фінів висміяв.

“Очевидно, що немає жодної фактури для таких висновків. Тому я зі скепсисом ставився б до всіх цих прогнозних цифр”, – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-01-11