Населення Китаю скоротилося вперше за 60 років. Індія ось-ось його обжене

2022 року населення Китаю скоротилося вперше за 60 років – на 850 тисяч порівняно з 2021-м роком. Рівень народжуваності в країні впав до рекордно низького рівня – менше семи народжень на 1000 осіб. 

Наразі населення країни становить трохи більше 1,4 млрд осіб, та Індія, де індекс народжуваності залишається незмінно високим, ось-ось обжене Китай за чисельністю населення.

Рівень народжуваності у Китаї почав знижуватися давно. Для уповільнення цієї тенденції сім років тому уряд відмовився від політики однієї дитини на сім’ю, запроваджену 1979 року.

Але очікуваних результатів цей захід не приніс. За результатами перепису населення 2021 року (проводиться раз на 10 років), населення Китаю зростає найповільнішими темпами за багато десятиліть.

На думку деяких чиновників, країна балансує між повільним та негативним приростом населення.

Смертність вища за народжуваність 

Стрімке старіння населення Китаю може призвести до нестачі робочої сили та зростання навантаження на систему охорони здоров’я

За даними Національного бюро статистики Китаю, у 2022 році зафіксовано найстрімкіше річне падіння рівня народжуваності – з 7,52 народжень на тисячу осіб у 2021-му до 6,77.

Для порівняння, у 2021 році в США цей показник становив 11,06, а у Великій Британії – 10,08.

Коефіцієнт народжуваності за період у Індії становить 16,42.

Крім того, вперше за десятиліття смертність у Китаї перевищила народжуваність: вперше з 1976 року зафіксовано найвище значення 7,37 смертей на 1000 осіб.

За словами фахівців, така статистика може бути провісником демографічної кризи, яка у довгостроковій перспективі призведе до скорочення робочої сили в Китаї, збільшення навантаження на охорону здоров’я та зростання витрат на соціальне забезпечення.

Результат пандемії та луна недалекоглядної політики

В інших країнах Східної Азії, таких як Японія та Південна Корея, населення також скорочується та старіє.

“Ця тенденція збережеться і, можливо, погіршиться через перенесену нами епідемію ковіда”, – вважає Юе Су, головний економіст Economist Intelligence Unit.

На її думку, головною причиною скорочення населення стануть соціальні умови, що різко погіршилися.

“Високий рівень безробіття серед молоді та слабкі очікування щодо доходів можуть ще більше затримати планування шлюбу та народження дітей, що призведе до зниження кількості новонароджених”, – каже вона.

За словами Су, ситуація продовжуватиме посилюватися в 2023 році, оскільки нові сплески захворюваності на ковід у Китаї не дадуть рівню смертності повернутися до колишніх допандемічних значень.

Але справа не лише у пандемії, кажуть фахівці. Почасти китайська влада пожинає плоди багаторічної політики, яка забороняла китайцям заводити більше однієї дитини.

Порушники заборони сплачували величезні штрафи і в деяких випадках навіть позбавлялися роботи. Культура країни, яка історично надавала перевагу хлопчикам, а не дівчаткам, штовхала жінок до примусових абортів, що з 1980-х років призвело до сильного перекосу у співвідношенні статей.

Політика однієї дитини була скасована у 2016 році. Парам, які перебували в офіційному шлюбі, дозволили мати двох дітей.

В останні роки уряд Китаю щосили стимулює народжуваність у країні різноманітними заходами – від податкових пільг сім’ям з дітьми до поліпшення сфери охорони материнства.

Але поки що зусилля влади не відбиваються на статистиці народжуваності.

На думку соціологів, уряду треба піти ще далі та полегшити жінкам тягар догляду за дітьми у вигляді додаткових виплат та доступності дошкільної освіти.

Крім того, сучасні жінки хочуть після народження дітей повертатися до роботи та навчання, і це питання потребує певних реформ у галузі ґендерної рівності.

У жовтні 2022 року голова КНР Сі Цзіньпін, виступаючи на з’їзді Комуністичної партії (проводиться раз на п’ять років), заявив, що його уряд узяв курс на боротьбу зі старінням населення та підвищення рівня народжуваності.

Але, за словами експертів, для досягнення цих цілей необхідно відмовитися від багатьох консервативних поглядів на роль жінки в суспільстві, а китайська влада навряд чи готова до цього.

Крім того, вважають економісти, просте підвищення рівня народжуваності не вирішить проблем, пов’язаних із уповільненням економічного зростання Китаю.

“Підвищення народжуваності не призведе до підвищення продуктивності або збільшення внутрішнього споживання в середньостроковій перспективі”, – каже Стюарт Гітель-Бастен, професор у галузі вивчення державної політики Гонконзького університету науки та технологій.

Набагато важливіше, на його погляд, знайти способи вирішення структурних проблем економіки та внутрішньої політики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-01-18