Як приготувати смачний шашлик? Секрети правильного маринаду та поради для смаження соковитого м’яса

Весняні свята та вихідні не обходяться без традиційного шашлику. Головний секрет цієї страви – правильний маринад, який просочить м’ясо, зробить його м’яким та ароматним. Як підтримати травну систему під час застіль на природі. 

Підготовка до барбекю

У святкові та вихідні дні зовсім не хочеться витрачати час на приготування. Декілька простих порад допоможуть швидко зібратися і скоріше відправитися насолоджуватися спілкуванням з друзями та рідними на природі.

Як швидко підготуватися до поїздки на шашлик:

  • овочі, фрукти, зелень та хліб можна нарізати заздалегідь і покласти в окремі контейнери;
  • приготувати заправку для салатів і додати безпосередньо перед подачею на стіл. Від салатів з майонезом краще утриматися, оскільки вони швидко псуються;
  • нарізати та замаринувати м’ясо напередодні ввечері.

3,5-4 сантиметра оптимальна довжина шматка шашлику

Якщо м’ясо буде більшим, то швидше за все не пропечеться всередині, а якщо менше — то підгорить.

Як убезпечити себе під час поїздки на шашлики

Випадки харчових отруєнь, спричинених вживанням зараженої бактеріями їжі, у літній період майже подвоюються. Діти, люди похилого віку та люди з ослабленою імунною системою особливо вразливі до харчових отруєнь і можуть серйозно постраждати. Тому дуже важливо розраховувати ризики та дотримуватися техніки безпеки.

Як убезпечити себе та близьких від отруєння

1. Після кожного дотику до сирого м’яса мийте руки з милом, а потім сушіть їх, оскільки волога сприяє розмноженню мікробів.

2. Використовуйте окремий посуд (тарілки, контейнери, щипці) для сирого та приготовленого м’яса.

3. Не кладіть їжу на тарілку або поверхню, на якій лежало сире м’ясо.

4. Зберігайте сире м’ясо в герметичному контейнері окремо від продуктів, готових до вживання, таких як салати, хліб, сирі овочі, фрукти та зелень.

5. Не кладіть сире м’ясо поруч із приготованим або частково приготованим м’ясом на грилі чи решітці для мангалу.

6. Якщо м’ясо пролежало на жарі годину і більше, краще викинути його.

Як організувати шашлик без шкоди для здоров’я

Поїздка на шашлики – не привід забувати про правильне харчування. Щоб підтримати організм під час застіль і знизити навантаження на систему травлення, необхідно вживати достатньо свіжих овочів і зелені, використовувати мінімальну кількість солі, вибирати нежирне м’ясо — наприклад, вирізку, курку чи рибу. Також не рекомендується зловживати алкоголем, але небагато, на думку деяких фахівців, випити цілком можна.

Келих червоного вина допоможе травленню та посилить антиоксидантний захист організму.

Для покращення травлення та засвоєння м’яса фахівець рекомендує додати до шашлику кислі ягоди, ківі, свіжий ананас або папайю, оскільки вони містять ферменти, що сприяють розщепленню білка. «Ківі розщеплює м’ясо на волокна і сприяє гарному засвоєнню, тому його можна додавати як у маринад, так і як закуску на стіл», — пояснює нутриціолог.

Експерт також зазначає, що поєднувати м’ясо зі швидкими вуглеводами — хлібом та лавашем — небажано. При цьому рекомендується забезпечити організм клітковиною, яка міститься у великій кількості у свіжій зелені та овочах.

Під час приготування м’яса на відкритому вогні є ризик утворення різних канцерогенних речовин. Одні з’являються через високі температури, інші містяться в димі, що виникає, коли жир або сік з м’яса стікає на вугіллі.

Якщо смажити шашлик не на відкритому вогні, а у фользі, то м’ясо не втратить своїх поживних і смакових властивостей, але буде значно менше схильне до виникнення канцерогенних речовин під час смаження.

Як приготувати смачний маринад

Секрет найсмачнішого шашлику – у маринаді. М’ясо в будь-якому випадку готуватиметься однаковим способом, а ось аромат, м’якість і користь шашлику залежатимуть від того, в чому і як довго його маринували.

Іноді можна обійтися і без маринаду, але тоді м’ясо має бути м’яким саме по собі дуже молода баранина, яловича або бараняча вирізка. Шашлик зі свинини — навіть найкраще м’ясо — треба маринувати у будь-якому випадку.

Традиційний цибульний маринад

Інгредієнти для цибульного маринаду:

  • цибуля ріпчаста – 500 грамів;
  • сіль за смаком;
  • перець – за смаком.

Як приготувати маринад цибулі?

  1. Наріжте цибулю пір’ям.
  2. Поперчіть м’ясо, додайте цибулю і сіль, добре перемішайте. Цей маринад зробить м’ясо ніжним та ароматним.

Маринад із мінералки

Інгредієнти для маринаду з мінералки:

  • цибуля ріпчаста – 500 грамів;
  • рослинна олія – 1 столова ложка;
  • приправа для шашлику – половина столової ложки;
  • сіль та перець – за смаком;
  • часник – 5 зубчиків;
  • мінеральна вода – 1 літр.

Як приготувати маринад

  1. Наріжте цибулю кільцями, викладіть на м’ясо.
  2. Додайте олію, спеції, подрібнений часник і ретельно перемішайте.
  3. Залийте м’ясо мінеральною водою і залиште маринуватися. Мінералка розм’якшить волокна м’яса, шашлик вийде дуже ніжним та соковитим.

Маринад із ківі

Інгредієнти для маринаду з ківі:

  • цибуля ріпчаста – 250 грамів;
  • ківі – 100 грамів;
  • рослинна олія – 2 столові ложки;
  • сіль за смаком;
  • чорний перець мелений – за смаком.

Як приготувати маринад з ківі?

  1.  Одну цибулину та ківі наріжте шматочками, потім подрібніть у блендері до стану однорідного пюре.
  2.  Цибулю, що залишилася, наріжте кільцями і посоліть, щоб виділився сік.
  3.  Пюре з ківі і цибулі перемішайте з м’ясом, зверху викладіть кільця цибулі, посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
  4.  Отриману суміш покладіть в окрему ємність, затягніть харчовою плівкою та залиште маринуватися на 30-40 хвилин.

Як і скільки смажити шашлик?

Підготуйте мангал

На смак шашлику впливають дрова, на яких його смажать, — так, для приготування м’яса використовувати деревину хвойних порід категорично не рекомендується. Інакше шашлик просочиться запахом смоли, якого не позбавлять ні соуси, ні маринад. Крім того, для мангалу не можна використовувати частини меблів, покриті лаком, а також хімічні рідини для розпалювання. В іншому випадку м’ясо вбере неприємні запахи та шкідливі для здоров’я речовини.

Для мангалу та багаття зазвичай використовують листяні та фруктові дерева: липу, дуб, яблуню, грушу.

Дочекайтеся, поки вугілля почне тліти

Смажити шашлик потрібно на вугіллі, а не на відкритому вогні — інакше м’ясо просто згорить. Ідеальний момент для того, щоб поставити м’ясо, коли вугілля стане «сивим», тобто всередині буде червоним, а зовні покриється білим попелом. Якщо м’ясо спочатку було заморожене, перед тим, як відправити його на мангал, важливо переконатися, що воно повністю розморозилося.

Слідкуйте за часом

Перші п’ять хвилин шампури на мангалі потрібно часто перевертати, щоби м’ясо рівномірно пропеклося з усіх боків і залишилося соковитим. Потім його можна перевертати раз на дві хвилини. Найголовніше в приготуванні шашлику — стежити за тим, щоб він засмажився, був гарячим усередині і всі соки були прозорі. Якщо занадто довго тримати м’ясо на мангалі чи грилі, то шашлик буде сухим та жорстким.

15-25 хвилин оптимальний час для смаження шашлику

2023-05-01