ISW: зацікавлені сторони могли ще не закінчити обговорення деталей угоди з Пригожиним

vagner_centr

Ті, хто продовжує надходити повідомлення про угоду, укладену за посередництва Олександра Лукашенка заради припинення заколоту ПВК «Вагнер», дозволяють припустити, що сторони, можливо, все ще обговорюють деталі угоди, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують про повідомлення проекту «Беларускі Гаюн», згідно з яким літак Євгена Пригожина з Білорусі вилетів у напрямку Росії, а також затвердження обвинуваченого в Україні в тероризмі Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) про те, що Пригожин повернувся для переговорів із російськими офіційними особами та командною радою “Вагнера”.

ISW не може незалежно підтвердити, чи вирушив засновник ПВК до Росії, але припускає, що Пригожин міг ненадовго повернутися, щоб опрацювати додаткові деталі угоди, укладеної за участю Лукашенка.

Серед іншого, експерти вказують на повідомлення про те, що на білоруській території могли розпочати будівництво нового військового об’єкта — можливо, тренувального табору «Вагнера» (ISW не може підтвердити, чи має цей об’єкт якесь відношення до ПВК Пригожина).

“Спекуляції навколо позиції “Вагнера” в Білорусі [також] дають підстави припустити, що деякі аспекти угоди все ще перебувають у стадії опрацювання”, – повторюють автори щоденного огляду ISW.

Вони також пишуть, посилаючись на російські джерела, що заколот Пригожина більш впливає на структуру російського військового командування і спровокувало «масштабні чистки». Серед іншого, провоєнні блогери висувають гіпотезу про те, що глава російського генштабу Валерій Герасимов міг передати командування угрупуванням військ в Україні командувачу ВДВ Михайлу Теплинському («ймовірно, після заколоту»).

«Генштаб огорнула атмосфера підозрілості», прихильників Герасимова звинувачують у нерішучості та невдачах, а прихильники заступника командувача об’єднаного угрупування військ Сергія Суровікіна — у співучасті в заколоті, цитує ISW телеграм-канал «Діти Арбата» (менше 1). “Джерела, які публікують ці припущення, значною мірою були точними в попередніх повідомленнях про зміну російського командування”, – пояснюють вибір джерел автори огляду, визнаючи, що не можуть підтвердити будь-які припущення про кадрові перестановки.

Експерти не пройшли повз чутки про можливий арешт генерала Суровікіна, які поки не знайшли підтвердження.

«Якщо російська влада дійсно заарештує його, Кремль, швидше за все, використовує Суровікіна та його прихильників як цапів-відбувайлів, щоб публічно пояснити, чому російські військові та російські органи внутрішньої безпеки погано відреагували на заколот», — йдеться в огляді. ISW раніше повідомляла про зв’язки Суровікіна з «Вагнером» і передбачувану підтримку ЧВК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-06-29