Moody’s погіршило прогноз рейтингу США на негативний

Рейтингова агенція Moody’s змінила прогноз рейтингу США зі стабільного на негативний. Рішення ухвалено через великий дефіцит бюджету та зниження доступності боргу. Адміністрація Джо Байдена не погоджується зі зміною прогнозу. 

«Політична поляризація, що триває, в Конгресі США підвищує ризик, що уряди, що змінюються, не зможуть досягти консенсусу за фіскальним планом, який спрямований на зниження доступності боргу», – йдеться в заяві Moody’s (цитата по Reuters).

Натомість агентство зберегло довгостроковий рейтинг США на рівні AAA. Воно відзначає високу «інституційну та управлінську міць США», яка підтримується «ефективністю грошово-кредитної та макроекономічної політики».

Американська влада не погодилася з рішенням агентства щодо зміни прогнозу.

«Хоча заява Moody’s зберігає рейтинг США на рівні AAA, ми не погоджуємось переходом до негативного прогнозу. Американська економіка залишається сильною, а казначейські цінні папери є найнадійнішими та найліквіднішими активами у світі»,— йдеться у заяві заступника міністра фінансів Уоллі Адейемо.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр у свою чергу зазначила, що зміна прогнозу є «ще одним наслідком екстремізму та дисфункції» республіканців у Конгресі.

Moody’s залишається останнім із трьох найбільших агентств, яке зберігає рейтинг США на найвищому рівні. Fitch знизило його з AAA до AA+ у серпні, S&P утримує його на рівні AA+ з 2011 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-11