Російські газ, нафта, алмази та багато іншого: Британія оголосила новий пакет санкцій до роковин вторгнення в Україну

sankcii

Британія запровадила нові санкції до другої річниці війни в Україні. Пакет торкається понад 50 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з російськими оборонними підприємствами, компаніями з виробництва електроніки, а також нафтовим та алмазним бізнесом. 

Зокрема, під санкції потрапили виробники боєприпасів, вибухових речовин, ракетних пускових установок та ракет.

У заяві глави Форін-офісу Девіда Кемерона, який оголосив у четвер введення додаткових санкцій, йдеться також, що нові заходи мають на меті завдати максимальної шкоди доходам російської економіки.

Британія має намір ще більше обмежити російську торгівлю металами, алмазами та енергоносіями.

За словами Кемерона, Путін сподівався на швидку перемогу над Україною, розраховуючи на перевагу російської економіки над українською, але він не врахував, що економіки друзів України у 25 разів перевищують його власну.

«Через два роки після початку війни ми єдині у підтримці України. Наш міжнародний економічний тиск означає, що Росія не може дозволити собі це незаконне вторгнення. Наші санкції позбавляють Путіна ресурсів, яких він відчайдушно потребує фінансування своєї буксуючої війни», – заявив глава британського МЗС.

Він пообіцяв, що Великобританія продовжуватиме допомагати Києву, скільки знадобиться.

Лондон розраховує, що новий пакет санкцій підірве постачання російської армії достатніми обсягами озброєнь.

Крім того, йдеться в заяві уряду Великобританії, нові заходи продумано з урахуванням неодноразових спроб режиму Путіна оминути колишні західні санкції.

Зокрема, Британія та її партнери по G7 мають намір припинити морські перевезення нафти, які вживаються Росією.

За словами Девіда Кемерона, Британія також розробила свою першу, ширшу санкційну стратегію, яка передбачає не лише заходи проти конкретної країни, а й майбутню взаємодію із союзниками на тлі тривожної ситуації з безпекою у всьому світі.

Хто значиться у новому списку:

  • Проект компанії «Новатек» під назвою «Арктик СПГ-2», пов’язаний із виробництвом зрідженого газу, та його генеральний директор Олег Карпушин. А також низка топ-менеджерів самого «Новатека».
  • Новий генеральний директор групи алмазовидобувних компаній «АЛРОСА» Павло Мариничев та інші топ-менеджери. За різними оцінками, «АЛРОСА» займає частку 30% на світовому алмазному ринку.
  • Голова ради директорів гірничодобувної металургійної компанії “Мечел” Ігор Зюзін.
  • П’ять керівників вищої ланки найбільших російських виробників міді, цинку та сталі.
  • ДП “Свердлов” – найбільше російське підприємство з виробництва боєприпасів.
  • Ключові російські імпортери та виробники верстатів.
  • Пов’язаний із Росією нафтотрейдер Нільс Труст та його компанія Paramount Energy & Commodities. За даними Лондона, Труст сприяє безперешкодній торгівлі російською нафтою поза зоною дії санкцій Великобританії та G7, у тому числі через ОАЕ.
  • Оператори російського тіньового флоту – компанії Fractal Marine, Beks Ship Management та Active Shipping.
  • Турецький постачальник електроніки Cozum Yazilim Donanim Elektronik.
  • Компанії Azia Shipping Company та Ibex Shipping INC, які здійснювали постачання зброї з КНДР до Росії.
  • Три китайські компанії, одна з них, за твердженням Лондона, займалася постачанням безпілотників до Росії.

Окремий список санкцій ЄС

Напередодні Євросоюз також погодив пакет санкцій проти Росії, до якого увійшли майже 200 юридичних та фізичних осіб, звинувачених у наданні Москві сприяння закупівлі зброї або причетності до викрадення українських дітей.

Представники Бельгії, яка зараз головує в ЄС, заявили, що це один із найширших пакетів заходів, що коли-небудь схвалені Євросоюзом.

Повідомляється, що поряд з російськими компаніями до нього включено три підприємства з материкового Китаю і одне, що базується в Гонконгу.

Напередодні Британія також запровадила санкції щодо керівництва колонії ІЧ-3 «Полярний вовк», де 16 лютого помер Олексій Навальний.

Соратники Навального та Захід покладають провину за смерть політика на російську владу і називають те, що сталося вбивством.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-22