Гастроентеролог: зловживання пивом підвищує ризик розвитку подагри

Пиво вважається слабоалкогольним напоєм, проте зловживання ним підвищує ризик розвитку подагри та інших проблем зі здоров’ям,-  попередила гастроентеролог. Лікар також назвала найтоксичнішу речовину, яка міститься в цьому напої.

Лікарка заявила, що про шкоду пива ходить багато чуток, наприклад, що воно містить естроген, від якого у чоловіків може вирости груди. Насправді, за її словами, у цьому напої за рахунок наявності хмелю є фітоестроген, проте його вплив на рівень статевих гормонів і фігуру не доведено. Ще одним не має наукових доказів міфом фахівець назвала переконання, ніби в пиві міститься кобальт, що негативно впливає на серце.

Гастроентеролог підкреслила: насправді найтоксичнішою речовиною у пиві є етиловий спирт, і саме він може призвести до серйозних наслідків. У зв’язку із цим вона закликала не зловживати цим напоєм.

Пиво вважається слабоалкогольним напоєм, тому його любителі рідко обмежують себе у кількості. А даремно. Відносно нетоксичною дозою алкоголю вважається 40 г етилового спирту для чоловіків. У 330 мілілітрах пива міцністю 5 відсотків міститься 13,6 г етилового спирту. Отже, отримати токсичну для печінки дозу дуже легко.

За словами спеціаліста, систематичне зловживання пивом згодом може призвести до алкогольної хвороби печінки — жирового гепатозу, гепатиту, фіброзу та навіть цирозу. Для підшлункової залози токсичні дози алкоголю ще менші, тому загроза панкреатиту також існує, додала лікар.

Читайте також: Neurology: пиво підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту на 73 відсотки

Також гастроентеролог порадила не забувати про калорійність пива: у 100 мл напою міститься 25-50 кілокалорій, але такими порціями, як правило, не обмежуються. При цьому пляшка об’ємом 500 мілілітрів – вже значне збільшення калорійності раціону.

«Якщо пити пиво регулярно, можливе збільшення ваги, розвиток ожиріння. На тлі ожиріння часто розвиваються цукровий діабет другого типу, артеріальна гіпертензія, онкологічні захворювання. Також наявність у пиві дріжджів робить його фактором ризику для розвитку та загострення подагри», – попередила фахівець.

На закінчення лікар нагадала про нейротоксичність алкоголю. За її словами, у людей, які зловживають будь-яким алкоголем, у тому числі й пивом, знижується швидкість розумових процесів, порушується пам’ять, страждає координація рухів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-07-28