Neurology: пиво підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту на 73 відсотки

pivo

Пиво назвали найнебезпечнішим для мозку алкогольним напоєм, оскільки воно на 73 відсотки підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту, повідомили вчені з канадського Науково-дослідного інституту здоров’я населення. У своєму дослідженні впливу алкоголю на здоров’я, опублікованому у виданні Neurology, вони назвали напої, що швидше викликають інсульт. 

Під час вивчення харчових звичок 26 тисяч людей з’ясувалося, що алкоголь збільшує ризик виникнення інсульту в середньому на 50 відсотків. Але ця цифра варіюється в залежності від виду напою, наголосили фахівці Ендрю Сміт, Мартін О’Донелл та інші співавтори наукової роботи.

У людей, що вживають алкоголь, ризик розвитку інсультів будь-якого виду значно зростає, при цьому шанс постраждати від геморагічного інсульту збільшується на 50 відсотків, йдеться у статті.

Вчені з’ясували, що якщо раз на місяць випити п’ять порцій алкоголю, то шанс отримати ішемічний інсульт збільшується на 29 відсотків, а геморагічного – на 76 відсотків. Під п’ятьма дозами алкоголю Сміт із колегами мали на увазі два з половиною келихів пива, або п’ять чарок горілки, або половину пляшки вина.

За словами вчених, найшкідливішим напоєм виявилося пиво. Його вживання підвищує ризик розвитку ішемічного інсульту на 21 відсоток, а геморагічного – на 73. Водночас Сміт із колегами з’ясували, що вино не впливає на здоров’я головного мозку. Але це не означає, що його можна пити у необмеженій кількості, попередили дослідники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-10-30