Лікар-кардіолог назвав ознаки інсульту та інфаркту у людини

insult_infarkt

Лікар-кардіолог розповів про ознаки інсульту та інфаркту. За словами фахівця, попередити появу цих порушень наперед не можна. Однак, знаючи про симптоми інсульту та інфаркту, можна швидше зреагувати, а отже отримати своєчасну допомогу медиків та не отримати незворотні наслідки. 

«Ознак, за якими можна зрозуміти заздалегідь, що у вас станеться інфаркт чи інсульт немає, інакше ми не мали б такої кількості смертей і такого великого відсотка інвалідизації від цих станів», — зазначив Єфремкін.

Зрозуміти, що у людини почався інфаркт чи інсульт можна лише у той момент, коли він уже відбувається, наголосив медик. Однак якщо вчасно визначити симптоми, можна розраховувати на своєчасну медичну допомогу.

“Це дуже важливо. Якщо вам швидко буде надано медичну допомогу, є великий шанс повністю відновитися. Якщо ви підозрюєте, що у вас почався інфаркт чи інсульт, то треба негайно викликати швидку допомогу”, – лікар-кардіолог.

Серед основних ознак інфаркту медик виділив сильний біль, що здавлює за грудиною, який може віддавати в ліве плече, під лопатку і навіть в щелепу. Також людина може відчувати відчуття тяжкості в ділянці грудної клітки, слабкість, запаморочення. При цьому біль не проходитиме в стані спокою, зазначив лікар. При інфаркті у людини також помітні прискорене серцебиття, холодний, липкий піт, задишка, порушення мови та сплутаність свідомості.

“Іноді може бути сильна нудота, блювання і біль у верхній частині живота. Багато пацієнтів говорять про те, що під час інфаркту відчували сильне відчуття страху смерті. Також у пацієнтів із цукровим діабетом больового синдрому може не бути”, – додав кардіолог.

До ознак інсульту лікар відніс параліч однієї половини тіла або однієї з кінцівок на цій стороні, втрату мови або її порушення, часткову або повну втрату зору, двоїння в очах та порушення ходи. Також при цьому порушенні у людини виникає гостре запаморочення, яке не проходить у положенні сидячи або лежачи.

«Достатньо часто, коли в людини починається інсульт, вона може не розуміти, що з нею відбувається, особливо якщо раніше з такою не стикався і не знає про симптоми. Простий тест, який дозволить визначити інсульт – попросити людину посміхнутися чи підняти обидві руки одночасно. Він не зможе цього зробити, тому що одну сторону тіла буде паралізовано», – повідомив фахіваець.

Раніше стало відомо, що деякі люди можуть не помітити, що перенесли інфаркт, оскільки звикли довго терпіти біль або бояться звернутися до лікаря. Така поведінка смертельно небезпечна, попередила кардіолог, кандидат медичних наук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-11-10