Вчені з Медичного центру Бет-Ізрейел (BIDMC) назвали дієту, яка знижує ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ). Результати дослідження опубліковані в American Journal of Cardiology.
Загалом фахівці спостерігали за 459 дорослими віком від 22 до 75 років. Учасників розділили на три групи: у першій у раціоні був наголос на велику кількість фруктів та овочів, у другій також було багато фруктів та овочів, але найбільше — цільних злаків, нежирних білків, горіхів та знежирених молочних продуктів при одночасному зниженні вмісту жирів, насичених жирів, холестерину та цукру, третя група була контрольною та харчувалася їжею з високим вмістом загального жиру, насичених жирів та холестерину.
Результати показали, що дієти першої та другої групи знизили десятирічний ризик розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань у випробуваних приблизно на десять відсотків загалом. У жінок з другої групи ймовірність розвитку ССЗ була майже на 13 відсотків меншою порівняно з трохи більш ніж шістьма відсотками серед чоловіків. Автори зазначають, що отримана інформація може бути корисною як для практикуючих лікарів, так і для влади.
У листопаді співробітники Онкологічного центру Гавайського університету виявили, що дотримання вегетаріанської дієти, багатої на здорову рослинну їжу, призводить до зниження ризику колоректального раку у чоловіків.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.