Дієтолог на перерахувала продукти, корисні здоров’ю очей. Вона порадила включити до раціону фісташки, петрушку та шпинат.
За словами лікаря, від захворювань та вікових змін ока захищають речовини-каротиноїди лютеїн, зеаксантин та мезо-зеаксантин, які не синтезуються в організмі власними силами.
«Лютеїна та зеаксантину найбільше у шпинаті, крес-салаті, болгарському перці, базиліці, петрушці та руколі. Також їх багато у зеленому горошку, фісташках, салаті-латуку та гарбузі», — розповіла вона.
З поповненням дефіциту мезо-зеаксантину справа складніша, проте певна кількість цієї речовини міститься в м’ясі та шкірі форелі, сардинах та лососі.
БАДи, продовжила Калініна, також можна використовувати для поповнення дефіциту лютеїну та зеаксантину. Приймати такі добавки слід протягом року.
Фахівець вказала на те, що 18 г оливкової олії підвищують засвоєння каротиноїдів з 5 до 25 відсотків. Той самий ефект буде, якщо додавати в їжу інше рослинне або вершкове масло.
Кількість каротиноїдів також збільшується під час теплової обробки продуктів, зазначила вона.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.