Вчені Гарвардської школи охорони здоров’я визначили, що низьковуглеводні дієти з високим вмістом білків, жирів та вуглеводів зі здорових рослинних джерел пов’язані з більш повільним довгостроковим набором ваги. Результати дослідження опубліковані у журналі JAMA Network Open.
Фахівці проаналізували дієту та вагу 123 332 здорових дорослих людей з 1986 по 2018 рік. Усього було розглянуто п’ять категорій дієт: загальна низьковуглеводна дієта, низьковуглеводна дієта на основі продуктів тваринного походження, дієта на рослинній основі з упором на білки та жири, здорова дієта з упором на рослинні білки, корисні жири та менша кількість рафінованих вуглеводів, а також нездорова низьковуглеводна дієта зі шкідливими жирами та вуглеводами, що надходять із хліба та круп.
Показано, що низьковуглеводні дієти, що складаються в основному з рослинних білків і жирів з корисними вуглеводами, наприклад, цільнозернових продуктів, були пов’язані з більш повільним довгостроковим набором ваги, ніж низьковуглеводні дієти, що складаються в основному з тварин білків і жирів.
Учасники, які дотримувалися загальної низьковуглеводної дієти, низьковуглеводної дієти на основі продуктів тваринного походження, а також нездорової низьковуглеводної дієти, набирали більшої ваги. Цей зв’язок був виражений серед учасників молодше 55 років, які мали надмірну вагу і менш фізично активні.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.