Доведено користь дієт для профілактики хронічних хвороб

dieta_pohudenie

Вчені з Гарвардської школи громадського охорони здоров’я імені Чана довели користь дотримання дієти, що рекомендується медиками, для профілактики хронічних хвороб. Висновки роботи опубліковані у журналі Nature Medicine. 

У процесі дослідження, що тривало 32 роки, автори вивчили дані 205 852 учасників віком від 25 до 75 років. Враховувалися такі параметри як спосіб життя, історія хвороби, раціон харчування. За весь час спостереження було зареєстровано 44 975 випадків серйозних хронічних захворювань, 12 962 найпоширеніших серцево-судинних захворювань, також 18 615 людей захворіли на діабет і у 17 909 спостерігаються діагностований рак.

Випробуваних попросили дотримуватися того чи іншого режиму харчування, відповідно до їх особистих схильностей до певних захворювань: альтернативний індекс здорового харчування-2010, альтернативна середземноморська дієта, раціони харчування для боротьби з гіпертонією, дієта для зниження ризику діабету, здорова рослинна дієта та інші .

Результати показали, що незалежно від того, якої дієти дотримувалася людина, її чітке дотримання корелювало з більш низькою ймовірністю захворювання. При цьому людина може потрапити до 90 відсотків ефективності зниження ризику в індексі здорового рослинного харчування, але також нівелювати цей показник через надмірне вживання кави або вина.

Люди, які дотримувалися рекомендацій, спрямованих на зниження ризику виникнення запалення, високого рівня інсуліну в крові чи діабету, були менш схильні до розвитку діабету другого типу, серцевих захворювань та раку.

Певні групи продуктів пов’язані з найгіршими наслідками здоров’ю. Раціони, які включали перероблене м’ясо, енергетичні напої, червоне м’ясо, картопля фрі та яйця, мали виражений взаємозв’язок з поширеними хронічними захворюваннями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-17