Лікар назвала найбільш шкідливі для організму алкогольні напої

sigareti_alkogol

Дослідники, які вивчають вплив типу алкогольного напою на здоров’я, єдині в думці, що немає жодної різниці – пити горілку, коньяк, вино або щось інше, тому що в будь-якому випадку в результаті розпаду етанолу вироблятиметься токсична речовина, сказала лікар-терапевт.

За словами лікаря, на першому місці за шкідливістю стоять пиво та коктейлі — як із газуванням, так і без. Вона пояснила, що на відміну від міцних напоїв до пива найчастіше ставляться як до слабоалкогольного напою і п’ють його у великих кількостях, сильно навантажуючи печінку. Крім того, пиво має сечогінний ефект, що призводить до зневоднення, а отже, і до похмілля, додала фахівець.

Контролювати рівень сп’яніння з коктейлями також непросто, зазначила фахівець. Справа в тому, що додаткові інгредієнти в їх складі часто маскують міцність алкоголю насолодою, гіркотою та терпкістю.

Якщо не виявляти обережність, то непомітно “дійти до кондиції” дуже легко. Особливо, якщо коктейль зробити газованим за допомогою коли, шампанського або того гіршого — енергетика: діоксид вуглецю, завдяки якому напій стає газованим, ще більше посилює сп’яніння.

«Окрім етанолу, свою роль у похмільному синдромі відіграють і речовини, відомі як конгенери. Саме ці хімічні речовини, що утворюються в процесі бродіння, відповідають за смак та аромат напоїв. І чим більше їх у напої — тим сильніше похмілля. Найбільша кількість конгенерів містить ром, бренді, червоне вино, текіла, коньяк та віскі», — поділилася експерт.

До третьої групи напоїв, які здатні дуже швидко п’янити і призводити до важкого похмілля, вона віднесла кріплені лікерні вина типу херес, портвейн, мадер, марсал та інших. Лікар звернула увагу, що вони містять близько 17-25 відсотків етилового спирту, швидко всмоктуються шлунково-кишковим трактом та легко потрапляють у кровотік.

“Зрозуміло, вплив алкоголю на здоров’я може змінюватись в залежності від кількості випитого – від низького до помірного або рясного споживання, а також від характеру споживання – гостре, запійне або хронічне вживання алкоголю”, – підсумувала медик.

2024-09-24