Названо найнебезпечніші для здоров’я печінки алкогольні напої

Горілка та самогон є найнебезпечнішими для здоров’я печінки спиртними напоями, заявила терапевт. 

За її словами, найбільш небезпечний для печінки чистий етанол, що міститься у горілці та самогоні. Алкогольну хворобу печінки навіть винесли в окреме захворювання у міжнародній класифікації хвороб, пояснила вона.

“Горілка, потрапляючи в організм, викликає жирове переродження гепатоцитів – клітин печінки. Найстрашніше, що зміни у печінці на фоні прийому алкоголю тривалий час можуть проходити безсимптомно”, – заявила фахівець.

Вона розповіла, що ознаки алкогольної хвороби печінки починають виявлятися, коли орган вже зазнав значних руйнувань. Людина починає відчувати дискомфорт і біль у правому підребер’ї, випирання печінки над краєм ребер, нудоту. Шкіра стає жовтяничною.

За тривалого вживання алкогольних напоїв розвивається цироз, попередила терапевт. При цьому захворюванні здорова тканина заміщається фіброзною та сполучною. В результаті печінка втрачає здатність нормально працювати, що може призвести до смерті.

Пиво також негативно впливає на печінку, додала лікар. Воно призводить до деформації та загибелі клітин і теж здатне спровокувати алкогольну хворобу печінки.

Раніше вчені встановили, який алкогольний напій активніше за інших губить мозок. Ним виявилося пиво, при вживанні якого значно збільшується ризик виникнення геморагічного інсульту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-12-27