Nature Microbiology: кава змінила склад кишкових бактерій

Міжнародна група медичних дослідників встановила, що у людей, які регулярно споживають каву, значно більше одного виду кишкових бактерій порівняно з тими, хто не п’є кави. Дослідження, в якому проаналізували зразки випорожнень та крові великої кількості пацієнтів, опубліковано в журналі Nature Microbiology.

У ході роботи вчені вивчали вплив споживання кави на біом кишечнику – комплекс мікроорганізмів, що живуть у шлунково-кишковому тракті людини. Дослідники зосередилися на каві, оскільки цей напій або споживають регулярно, або повністю уникають, що дозволило зробити більш чіткі висновки.

Для проведення аналізу вчені зібрали медичні дані більш ніж про 22,8 тисяч жителів Великобританії та США, а також про 54,2 тисяч учасників з 211 когорт. Основна увага приділялася порівнянню зразків калу людей, які повідомили про регулярне споживання кави, з тими, хто її не вживає, щоб виявити відмінності у біомі кишечнику між цими групами.

Результати дослідження показали, що серед людей, які регулярно вживають каву, була виявлена ​​значно більша чисельність бактерій Lawsonibacter asaccharolyticus. Рівень цих бактерій був у вісім разів вищим у порівнянні з тими, хто не п’є кави. Цей тренд було підтверджено у різних країнах, що вказує на глобальний характер явища.

Дослідники визнають, що поки що неясно, який конкретний вплив має більш високий рівень L. asaccharolyticus на здоров’я людини. Тим не менш, вони припускають, що ці бактерії можуть бути пов’язані з тими позитивними ефектами для здоров’я, які традиційно пов’язують із споживанням кави.

Таким чином, дослідження підкреслює потенційно значний вплив одного напою на біом кишечнику людини. Вчені продовжують вивчати, як окремі компоненти раціону можуть довгостроково впливати на здоров’я, а також які продукти можуть сприяти підтримці здорового мікробіома.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-11-26