Топ-7 продуктів-антидепресантів склала нутриціолог-дієтолог Антоніна Музиченко. Вона порадила боротися з депресією за допомогою чорного шоколаду, кави, риби, бананів, горіхів, сиру та курячого бульйону.
«Фанілетиламін, що міститься в шоколаді какао-бобів, піднімає настрій. Він стимулює вироблення ендорфінів, включаючи серотонін та дофамін. Гарячий шоколад діє аналогічно», – пояснила фахівець.
При цьому Музиченко порекомендувала не зловживати шоколадом, який достатньо калорійний і при вживанні у великих кількостях може завдати шкоди серцево-судинній системі. Крім того, багато виробників шоколаду, за її словами, використовують небезпечні для здоров’я рослинні та тваринні жири. Щоб отримати максимальну користь, потрібно уважно вивчати етикетки, а краще готувати чорний шоколад самостійно.
«Риб’ячий жир багатий на незамінні омега-3 жирні кислоти та йод. Ці компоненти допомагають нейронам засвоювати необхідні поживні речовини, стимулюють поділ і регенерацію нервових клітин, що приносить користь при депресії», — продовжила лікар.
“Йод діє як нейростимулятор і покращує пам’ять, увагу, концентрацію, психоемоційний стан та чутливість зорових нервів. Омега-3 жирні кислоти, зв’язуючись із клітинними мембранами, прискорюють розщеплення амінокислот і допомагають організму вилучати з їжі максимальну кількість поживних речовин для головного мозку”, – додала фахівець.
Нутриціолог порекомендувала вживати риб’ячий жир для боротьби з нервовими розладами, неврозами, невротичними станами та нервовим виснаженням. Щоб отримати максимальну користь, потрібно вибирати жирні сорти морської риби, що містять максимальну кількість жирних кислот омега-3. З метою економії грошей можна замінити рибу на звичайний риб’ячий жир, який продається у будь-якій аптеці. Високий вміст йоду також зустрічається в морепродуктах, наприклад, у морській капусті, додала фахівець.
«Кава містить кофеїн — нейростимулятор, який підвищує чутливість нейронів до імпульсів і прискорює вироблення дофаміну та серотоніну, що знижує ризик розвитку депресії», — продовжила експерт. Вона нагадала, що зловживання напоями, що містять кофеїн, може негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи, особливо у гіпертоніків, а при неврозі нав’язливих станів, панічних атаках та інших невротичних розладах кофеїн заборонений.
Існує можливість розвитку звикання до кофеїну. У жінок це відбувається швидше, ніж чоловіки. Якщо хочете уникнути проблем, пов’язаних з кофеїном, замініть каву на натуральні трави і чай, які також покращують настрій.
Позитивний вплив на настрій мають практично будь-які свіжі фрукти та овочі, але найбільша концентрація необхідного для регулювання гормонального фону мозку вітаміну В6 міститься в бананах, зазначила експерт. Крім того, банани містять похідне серотоніну – триптофан. Його недолік може призвести до поганого засвоєння вітамінів групи В.
«З горіхів найкорисніші для здоров’я мозку — волоські та фісташки. Вони містять досить велику кількість омега-3 жирних кислот, магнію та заліза, а також корисні для покращення пам’яті», — розповіла фахівець. Нутриціолог зазначила, що для людей похилого віку додавання горіхів до раціону — один із найкращих способів запобігання деградації роботи нейронів та профілактики деменції.
Поліпшенню настрою сприяють курятина з низьким вмістом жиру та курячий бульйон. Така дія обумовлена наявністю в продукті триптофану та простих амінокислот (білків), які використовуються мозком для вироблення серотоніну. Сир та інші кисломолочні продукти містять фенілетиламін та широкий спектр амінокислот, які сприяють підвищенню працездатності та розумової активності, розповіла фахівець.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.