Психіатр: для покращення роботи мозку потрібно ягоди та дев’ять інших продуктів

Ягоди, горіхи та спеції потрібно їсти для покращення роботи мозку, розповіла нутриціолог, психіатр, викладач Медичної школи Гарварду та автор книги «Це їсть ваш мозок» Ума Найду. Свій список корисних до роботи мозку продуктів вона назвала для CNBC. 

За словами Найду, цим списком користується вона сама. У ньому, за її словами, обов’язково мають бути ягоди — лохина, чорниця, малина та полуниця, — бобові та сочевиця. Крім того, нутриціолог закликає купувати овочі та фрукти всіх кольорів веселки.

«Від червонокачанної капусти до радикьо і зеленого та жовтого солодкого перцю — покупка яскраво забарвлених овочів допоможе розширити спектр смаку їжі та максимально збільшити кількість поживних речовин, корисних для вашого мозку», — уточнила вона.

Крім того, до списку покупок Найду містить продукти з антиоксидантами, наприклад, темний шоколад. Далі, продовжує вона, для мозку корисний білок рослинного чи тваринного походження, яким багаті м’ясо птиці, яйця, яловичина та тофу.

Людям, які прагнуть простимулювати роботу мозку, вона також рекомендує щодня з’їдати по 50 г горіхів.

«Горіхи і насіння містять багато омега жирних кислот і олій, що загострюють розум. Також у них є важливі вітаміни та мікроелементи — наприклад, селен у бразильському горіху», — пояснила вона. Серед інших багатих омега жирними кислотами продуктів вона перерахувала лосось, скумбрію, тунець, насіння чиа, брюссельську капусту, лісовий горіх.

Також, продовжила Найду, для ефективної роботи мозку корисні багаті клітковиною продукти (кіноа, едамамі, груші), ферментовані продукти (кефір, місо, кімчі), оливкова олія, авокадо, молочні продукти. Зрештою, уклала нутриціолог, краще розуміти допоможуть спеції: куркума, чорний і червоний перець, шафран, орегано, розмарин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-01-09