ФРС підняла ключову ставку до 3-3,25% річних

Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками вересневого засідання знову підняла ключову ставку, довівши її до діапазону 3-3,25% річних. Як і за підсумками двох попередніх засідань, крок збільшення становив 0,75 процентного пункту. При цьому різко підвищено прогноз за ставкою — передбачається, що до кінця року вона може зрости до 4,25–4,5%, що на один відсотковий пункт вище, ніж очікувалося ще у червні. 

Також ФРС знизила оцінку зростання економіки США цього і наступного року. За словами голови регулятора Джерома Пауелла, ринок праці США залишається «надзвичайно напруженим» — це дозволить ФРС і надалі підвищувати ставку.

Комітет з відкритих ринків ФРС США в середу підняв ключову ставку ще на 0,75 відсоткового пункту — до рівня 3–3,25%, вказавши, що подальше підвищення ставки є обґрунтованим. Таким самим підвищенням було і за підсумками попередніх двох засідань. Загалом посилення політики ФРС за ставками почалося у березні, у травні було оголошено про початок скорочення обсягу активів на балансі регулятора.

У заяві за підсумками засідання зазначено, що поточні показники вказують на скромне зростання споживання та виробництва. Інфляція при цьому перебуває на підвищеному рівні через дисбаланс попиту та пропозиції, високі ціни на енергоносії та інші фактори. Регулятор знову зазначив, що «вторгнення Росії в Україну та супутні події створюють додатковий тиск на інфляцію та на глобальну економічну активність».

Різко змінено точковий графік із прогнозами учасників комітету — тепер він передбачає зростання ставки цього року до 4,25–4,5%, наступного — до 4,5–4,75% (у червні — до 3,25–3 ,5% та 3,5–3,75% відповідно).

Джером Пауелл, коментуючи підсумки засідання, заявив, що регулятор «рішуче налаштований на скорочення інфляції», зазначив погіршення на ринку нерухомості та те, що слабке економічне зростання за кордоном стримує експорт США.

Наприкінці серпня глава ФРС вже заявляв, що передчасне ослаблення політики може бути небезпечним, тому тимчасове зниження інфляції не є достатнім сигналом для регулятора, а тепер він зазначив, що ринок праці залишається «надзвичайно напруженим».

Американська інфляція почала сповільнюватися ще у липні, тоді показник знизився з рекордних 9,1% до 8,5%, у серпні річне зростання цін знизилося до 8,3%.

Базова ж інфляція (за вирахуванням їжі та продовольства) склала 6,3% проти 5,9% у липні. Індекс споживчих цін, на який орієнтується ФРС, у липні знизився на 0,1% після зростання на 1% у червні, у річному вираженні показник знизився з 6,8% до 6,3% (без урахування енергії та продовольства – з 4, 8% – до 4,6%).

Суттєво переглянуто й макропрогноз для економіки США: очікуване зростання ВВП цього року знижено з 1,7% до 0,2%, наступного року — з 1,7% до 1,2%.

За підсумками другого кварталу показник скоротився на 0,6% у річному обчисленні (тобто якби показник змінювався такими ж темпами протягом усього року) після спаду на 1,6% у першому. Прогноз щодо інфляції, навпаки, трохи підвищений — на цей рік з 5,2% до 5,4%, наступного — з 2,6% до 2,8%. Безробіття, як очікується, зросте до 3,8% цього і до 4,4% наступного року (раніше у ФРС прогнозували 3,7% і 3,9%). У серпні показник зріс із 3,5% до 3,7%, за місяць було створено 315 тис. робочих місць проти 528 тис. місяцем раніше.

Експерти чекають від ФРС подальшого підвищення ставки на засіданні у листопаді.

Питання лише в тому, буде це підвищення на 0,5 п. п. або на 0,75 п. п., ймовірність другого сценарію вища, але рішення ФРС залежатиме від статистики інфляції за вересень, — вважають експерти з фондового ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-09-22