ЗМІ: Регулятор дозволив Мотор Січ експортувати авіадвигуни після вторгнення РФ

Після 24 лютого, початку повномасштабної війни РФ проти України, Державна служба експортного контролю видала запорізькому підприємству “Мотор Січ” два дозволи на експорт авіаційних двигунів, але не один з них не стосувався Казахстану, Киргизстану або Хорватії. 

Коментуючи ситуацію, голова Держекспортконтролю Олександр Павліченко повідомив: “Дозволи на експорт будь-яких авіадвигунів до Хорватії, Казахстану або Киргизстану в цей період (з 24 лютого 2022 року) АТ “Мотор Січ” не видавалися”.

Нагадаємо, саме Казахстан, Киргизстан та Хорватія фігурували в опублікованих СБУ телефонних розмовах. Згідно з аудіозаписами, через ці країни допомогали “Мотор Січ” реекспортувати авіадвигуни до РФ.

На одному з аудіозаписів голос, що за твердженням СБУ належить Богуслаєву, зізнається, що поставляє двигуни до гелікоптерів у РФ десятками.

У Держекспортконтролі зазначили, що влітку 2022 року видали “Мотор Січі” “дозвіл на експорт одного двигуна для потреб міністерства оборони однієї з держав, яка є експлуатантом відповідної авіаційної техніки”. Також видавався дозвіл на експорт двигунів не для гелікоптерів, а для інших літальних апаратів до однієї з країн-членів НАТО.

В Держекспортконтролі підкреслили, що дозволи видавалися з огляду на особливості міжнародних передач контрольованих товарів у період воєнного стану, визначених Міжвідомчою комісією з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при РНБО.

У офіційній відповіді відомства йдеться: “Від початку широкомасштабної агресії проти України видача дозволів на експорт контрольованих товарів за межі України здійснювалася лише у виняткових випадках за відсутності потреби в тому чи іншому товарі для національної оборони, що встановленим порядком узгоджувалося в кожному конкретному випадку. Серед винятків були дозволи на повернення закордонним власникам відремонтованої техніки, а також переважно на експорт країнам-партнерам певних товарів, які не є летальною зброєю, озброєннями або військовою технікою”.

Слід зазначити, що відповідно до українського законодавства експортер несе відповідальність за здійснення міжнародної передачі, якщо він знав, що товар буде використано з іншою метою або іншим кінцевим споживачем, ніж це зазначено у дозволі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-11-09