Катар, Нідерланди, Сенегал та Еквадор. Прев’ю групи A ЧС-2022

Чемпіонат світу-2022 розпочинається! У неділю, 20 листопада, відбудеться церемонія відкриття першого за чотири роки Мундіалю з футболу, який цьогоріч пройде у зимовий період у Катарі.

Стартувати чемпіонат світу-2022 мав у понеділок, 21 листопада. Проте у зв’язку зі змінами у розкладі (матч Катар – Еквадор перенесли і зробили його відкриттям), турнір розпочнеться на день раніше.

Слухайте також подкаст Радіо Промінь “Мундіаль” зі знайомством усіх команд-учасниць чемпіонату світу з футболу.

Катар

Місце в рейтингу ФІФА: 50-е, азійських збірних – 5-е

Участь на ЧС: дебют

Найкращий результат: –

Заявка Катара на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Саад аль-Шиб, Мешаал Баршам (обидва – “Аль-Садд”), Юссеф Хассан (“Аль-Гарафа”)

Захисники: Буалем Хукі, Педру Мігель, Тарек Салман, Абделькарім Хассан, Мусаб Хадер, Салем аль-Найрі (усі – “Аль-Садд”), Бассам аль-Раві (“Аль-Духаїл”), Яссем Джабер (“Аль-Арабі”)

Півзахисники: Алі Асад, Мохаммед Ваад, Мустафа Тарік Мешаал (усі – “Аль-Садд”), Ісмаїл Мохаммад, Ассім Мадбо, Карім Будіаф (усі – “Аль-Духаїл”), Хаммам аль-Амін (“Аль-Гарафа”), Абдулазіз Хатем, Найєф аль-Хадрамі (обидва – “Аль-Райян”)

Форварди: Акрам Афіф, Хассан аль-Хаїдос (обидва – “Аль-Садд”), Альмуез Алі, Мохаммед Мунтарі (обидва – “Аль-Духаїл”), Ахмед Алаа (“Аль-Гарафа”), Халед Мунір (“Аль-Вакра”)

Збірна Катару – абсолютний (і єдиний) дебютант чемпіонат світу-2022, а також господар фінальної частини турніру. ЧС-2022 не стане, втім, першим великим турніром: у 1984 та 1992 роках Катар виходив на Олімпійські ігри. На відміну від решти збірних, Катару не потрібно було проходити кваліфікацію: команда напряму потрапила на Мундіаль як його господар.

Хоча Катару непотрібно було відбиратися на Мундіаль, збірна брала часткову участь у відборі. Катарці виступали у другому раунді кваліфікації від Азії, стали переможцями групи. Власне, Катар увесь цей час не залишався без підготовчих ігор: з осені 2020-го, коли футбол збірних повернувся після “коронавірусної паузи”, катарці зіграли 40 (!) матчів. Це були і матчі Копа Америка, і ігри Золотого Кубку КОНКАКАФ (континентальний турнір Північної Америки). Скористався Катар запрошенням і від УЄФА, грав у матчах проти команд групи А відбору.

Футбол у Катарі в останні роки здійснив суттєвий прогрес. У 2019 році катарці досягли найвищого результату в історії на континентальному рівні, стали володарями Кубка Азії. А у 2021-му місцева збірна встановила найкращий результат в історії у рейтингу ФІФА, піднялася на 48-е місце.

Однією із заслуг цього прогресу став головний тренер Катару Фелікс Санчес, який працює з командою з 2017 року, цілеспрямовано готуючи її до чемпіонаті світу. Основу збірної складають гравці місцевого чемпіонату, найбільше представництво – у “Аль-Садда” – найтитулованіший клуб чемпіонату Катару делегує на Мундіаль 13 гравців. Серед них – основний голкіпер Саад аль-Шиб, а також лідери атаки Акрам Афіф та Хассан аль-Хаїдос, капітан команди.

Еквадор

Місце в рейтингу ФІФА: 44-е, південноамериканських збірних – 7-е

Участь на ЧС: четверта (2002, 2006, 2014, 2022 роки)

Найкращий результат: 1/8 фіналу (2006 рік)

Заявка Еквадору на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Александр Домінгес (“ЛДУ Кіто”), Мойзес Рамірес (“Індепендьєнте дель Вальє”), Ернан Галіндес (“Універсидад Католіка”, Чилі)

Захисники: Анхело Пресіадо (“Генк”, Бельгія), Вільям Пачо (“Антверпен”, Бельгія), Роберт Арболеда (“Сан-Паулу”, Бразилія), Джексон Поросо (“Труа”, Франція), Фелікс Торрес (“Сантос Лагуна”, Мексика), П’єро Інкап’є (“Байєр”, Німеччина), Хав’єр Арреага (“Сіетл Саундерс”, США), Первіс Еступіньян (“Брайтон”, Англія), Дієго Паласіос (ФК “Лос-Анджелес”, США)

Півзахисники: Карлос Груесо (“Аугсбург”, Німеччина), Мойзес Кайседо, Джеремі Сармієнто (обидва – “Брайтон”, Англія), Хосе Сіфуентес, Джексон Мендес (обидва – ФК “Лос-Анджелес”, США), Алан Франко (“Атланта Юнайтед”, США), Гонсало Плата (“Спортінг”, Португалія), Анхель Мена (“Леон”, Мексика), Айртон Прес’ядо (“Сантос Лагуна”, Мексика), Ромаріо Ібарра (“Пачука”, Мексика)

Форварди: Кевін Родрігес (“Імбабура”), Еннер Валенсія (“Фенербахче”, Туреччина), Мікаель Естрада (“Крус Асуль”, Мексика), Джоркаефф Реаско (“Ньюелз Олд Бойз”, Аргентина)

Збірна Еквадору повертається до участі у чемпіонаті світу-2022 після 8-річної перерви. Востаннє еквадорці грали на Мундіалі у 2014 році в Бразилії, коли зупинилися у кроці від виходу у плей-оф з чотирма очками у групі.

Потрапити на чемпіонат світу збірна Еквадору змогла напряму завдяки виступам у відбірковому турнірі Південної Америки. У напруженій кваліфікації еквадорці програли лише два очки збірній Уругваю (третє місце), проте випередили Перу, який фінішував у зоні міжконтинентального плей-оф (і у підсумку не кваліфікувався на Мундіаль), з тією ж різницею.

Однак навіть після успішної кваліфікації Еквадору загрожувало зняття з турніру. Однією з найбільш резонансних справ 2022 року стало звинувачення збірної Чилі проти Еквадору щодо незаконної реєстрації захисника Байрона Кастільйо, у якого виявили документи про походження з Колумбії. Чилійці намагалися досягти від ФІФА дискваліфікації Еквадору через це і навіть змогли довести свою правоту у Спортивному арбітражному суді. Проте список учасників все ж залишився незмінним, і Еквадор на ньому виступить.

На відміну від Катару, склад збірної Еквадору не складється лише з гравців національного чемпіонату. Ще при визначенні попередньої заявки головний тренер Еквадору Густафо Альфаро, який її очолив у 2020-му, включив у неї як досвідчених футболістів (голкіпер Александр Домінгес і 33-річний форвард Еннер Валенсія), так і молодих – 23-річний Хосе Сіфуентес, а також 20-річні Мойзес Кайседо та Жеремі Сармієнто вже є гравцями основи не лише у своїх клубах, але й у збірній.

Сенегал

Місце в рейтингу ФІФА: 18-е, африканських збірних – 1-е
Участь на ЧС: третя (2002, 2018)
Найкращий результат: 1/4 фіналу (2002 рік)

Заявка Сенегалу на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Едуар Менді (“Челсі”, Англія), Альфред Гоміс (“Ренн”, Франція), Сені Дьєн (КПР, Англія)

Захисники: Каліду Кулібалі (“Челсі”, Англія), Абду Діалло (“Лейпциг”, Німеччина), Юссуф Сабалі (“Бетіс”, Іспанія), Фоде Бало-Туре (“Мілан”, Італія), Папе Абу Сіссе (“Олімпіакос”, Греція), Ісмаїл Якобс (“Монако”, Франція), Формоз Менді (“Ред Стар”, Франція)

Півзахисники: Ідрісса Гана Гуйє (“Евертон”, Англія), Шейху Куяте (“Ноттінгем Форест”, Англія), Нампалі Менді (“Лестер”, Англія), Крепін Діатта (“Монако”, Франція), Папе Гуйє (“Марсель”, Франція), Папе Матар Сарр (“Тоттенгем”, Англія), Пате Сісс (“Райо Вальєкано”, Іспанія), Мустафа Наме (“Пафос”, Кіпр), Лум Ндійає (“Алавес”, Іспанія)

Форварди: Садіо Мане (“Баварія”, Німеччина), Ісмаїла Сарр (“Вотфорд”, Англія), Булайє Діа (“Салернітана”, Італія), Бамба Дьєн (“Марсель”, Франція), Фамара Дьєду (“Брістоль”, Англія), Ніколас Джексон (“Вільярреал”, Іспанія), Ільман Ндіайє (“Шеффілд Юнайтед”, Англія)

Збірна Сенегалу втретє виступить на чемпіонаті світу з футболу. До цього турніру збірна підходить у статусі найсильнішої команди Африки: найвище місце у рейтингу ФІФА, а також володар Кубка Африканських Націй-2022.

На чемпіонат світу Сенегал вийшов після драматичного плей-оф проти Єгипту. Доля путівки на Мундіаль вирішилася у серії пенальті, а розв’язкою став гол Садіо Мане, який і вивів команду на Мундіаль.

Саме Садіо Мане є лідером збірної Сенегалу перед стартом чемпіонату світу, він також є другим найкращим гравцем світу, згідно з результатами останнього голосування за “Золотий М’яч”. Проте яку саме роль Мане виконуватиме у збірній Сенегалу – достеменно невідомо: перед оголошенням заявки футболіст зазнав серйозної травми. Зрештою, Мане взяли до складу збірної Сенегалу, а місцеві шамани навіть почали проводити ритуали для його скорішого відновлення. Проте коли саме Мане зможе допомогти своїй збірній на чемпіонаті світу і чи вийде на поле взагалі – все ще невідомо.

Водночас, Садіо Мане є не єдиним зірковим футболістом у складі Сенегалу. Переважна кількість гравців сенегальської збірної виступають у топ-5 чемпіонатах Європи. Найвідомішими є голкіпер Едуар Менді та захисник Каліду Кулібалі, що виступають у складі лондонського “Челсі”. До складу збірної, яку очолює Аліу Сіссе, також увійшли півзахисники Шейху Куяте та Ідрісса Гуйє. У разі відсутності Мане, лідерство в атаці візьмуть на себе вінгер Ісмаїла Сарр, а також форвард Булайє Діа.

Нідерланди

Місце в рейтингу ФІФА: 8-е, європейських збірних – 6-е
Участь на ЧС: 11-а (1934, 1938, 1974, 1978, 1990, 1994, 1998, 2006, 2010, 2014)
Найкращий результат: фінал (1974, 1978, 2010 роки)

Заявка Нідерландів на чемпіонат світу-2022

Воротарі: Джастін Бейлов (“Фейєнорд”), Андрієс Нопперт (“Херенвен”), Ремко Пасвер (“Аякс”)

Захисники: Натан Аке (“Манчестер Сіті”, Англія), Верджил ван Дейк (“Ліверпуль”, Англія), Маттейс де Лігт (“Баварія”, Німеччина), Юр’єн Тімбер, Дейлі Блінд (обоє – “Аякс”), Дензел Думфріс, Стефан де Врей (обоє – “Інтер”, Італія), Тайрелл Маласія (“Манчестер Юнайтед”, Англія), Джеремі Фрімпонг (“Байєр”, Німеччина)

Півзахисники: Стівен Бергхюйс, Деві Классен, Кеннет Тейлор (усі – “Аякс”), Френкі де Йонг (“Барселона”, Іспанія), Тен Коопмайнерс, Мартен де Роон (обоє – “Аталанта”, Італія), Гаві Сімонс (ПСВ)

Форварди: Стівен Бергвейн (“Аякс”), Мемфіс Депай (“Барселона”, Іспанія), Коді Гакпо (ПСВ), Вінсент Янссен (“Антверпен”, Бельгія), Ваут Веркгорст (“Бешикташ”, Туреччина), Ноа Ланг (“Брюгге”, Бельгія)

Як і збірна Еквадору, Нідерланди повертаються до участі у чемпіонаті світу після 8-річної перерви. Саме Нідерланди є головним фаворитом групи А, а на останніх двох своїх Мундіалях неодмінно фінішували з медалями: “срібло” на ЧС-2010 у Південній Африці та “бронза” на Мундіалі-2014 у Бразилії.

Вихід на чемпіонат світу – це також заслуга головного тренера збірної Нідерландів Луї ван Гала, який повернувся до збірної у 2021 році через два роки після завершення кар’єри та допоміг команді відібратися на чемпіонат світу. Не завадило йому для досягнення мети і лікування від раку простати, під час якого тренер поєднував свою роботу у збірній. Чемпіонат світу стане останнім турніром для ван Гала на чолі збірної: його контракт розраховано до кінця року.

На чемпіонаті світу-2022 ван Гал зможе розраховувати майже на оптимальний склад. Серед втрат – лише травмовані захисник Бруну Мартінс Інді та півзахисник Жоржиньйо Вейналдум. Оновленою є і воротарська позиція, на яку ван Гал не викликав ані Яспера Сіллессена, ані Тіма Крула, які у нього грали на ЧС-2014. Лідерами збірної Нідерландів залишаються Верджил ван Дейк, а також гравці “Барселони” Френкі де Йонг та Мемфіс Депай, які, щоправда, не отримують достатньо практики у своєму клубі.

Розклад матчів групи А

Неділя, 20 листопада, 18:00. Катар – Еквадор
Понеділок, 21 листопада, 18:00. Сенегал – Нідерланди
П’ятниця, 25 листопада, 15:00. Катар – Сенегал
П’ятниця, 25 листопада, 18:00. Нідерланди – Еквадор
Вівторок, 29 листопада, 17:00. Еквадор – Сенегал
Вівторок, 29 листопада, 17:00. Нідерланди – Катар

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-11-17